Nytt

En dansk atten år gammel jente ble i april overfalt av tre innvandrerjenter i tunnelen under jernbanen ved Roskilde stasjon. Hun kjente ikke de tre fra før og hilste med et «hei» fordi hun var i godt humør. Dette dialogforsøket slo fullstendig feil. Innvandrerjentene ba henne om å tie stille, ropte skjellsord til henne og ba henne passe seg.

Den vennligstilte attenåringen ba dem om å roe seg og forsøkte å gå videre. Men så lett skulle hun ikke slippe unna med sitt krenkende «hei». En av jentene grep fatt i håret hennes og banket ansiktet hennes flere ganger i veggen i tunnelen. Den andre hjalp også til med å slå hodet hennes i veggen mens den tredje holdt attenåringens venninne på avstand så hun ikke skulle kunne komme til unnsetning. Til slutt ga de tre overgriperne seg og gikk leende fra stedet. De snakket dansk med aksent og alt ble filmet av overvåkningskameraet i gangtunnelen.

Politiet har ikke lykkes i å finne de tre. De har derfor gått ut med bilde og ber om hjelp til å identifisere de tre jentene som sto bak den uprovoserte (i danske øyne) volden:

Kanskje det vennlige jenta som sa «hei» hadde hørt på en dansk dialogpolitiker à la Skei Grande? Vi har ikke glemt hennes uttalelser etter terroren i Storbritannia:

Hvert og én har et samfunnsansvar, og det hviler ekstra tungt på politikere. Den beste medisinen mot menneskelig grusomhet er inkludering. Vi må bli bedre til å se hverandre og ta vare på hverandre. Vi må sørge for at alle sitter igjen med et grunnleggende verdisett når de går ut av skolen. Respekt og toleranse for andre. Raushet. Alt dette må praktiseres, i like stor grad som undervises.

Kampen mot voldelig ekstremisme kjempes hver dag av gode pedagoger, barnehageansatte, av frivilligheten og foreldre. Den kjempes av deg og meg.

Hvem har du sagt hei til i dag?

 

lokalavisen.dk