Da Sveriges statsminister fikk spørsmål om «svenske tilstander» ble han svar skyldig.

Han forstod, symptomatisk nok, ikke spørsmålet: «- Svenske … va?»

Uttrykket er godt kjent i Norge, et uttrykk som ikke kan defineres helt presist, men som dekker tilstanden som oppstår når et land fører en i overkant løssluppen innvandringspolitikk.

Men det var helt ukjent for den svenske statsministeren, som talte på Arbeiderpartiets landsmøte fredag.

Jonas: – Ikke svar på det, Stefan, det er et lurespørsmål.

Det var Dagbladet som spurte Löfven hvordan han reagerer på at regjeringspartiene i Norge bruker «svenske tilstander» som et skjellsord om følgene av liberal innvandringspolitikk. Löfven svarte slik:

– Men får uttrykke seg slik man vil. Det finnes sikkert krefter som vil tegne et slikt bilde. Men for meg er det en altfor enkel og forhastet konklusjon. Når man ser seg rundt i verden, så ser man at det skjer terrorangrep dessverre i alt for mange land, som Italia, Frankrike, Belgia, Sverige og Norge, i land som har ulik migrasjonspolitikk, sier Löfven.

– Det finnes ingen slik fellesnevner. Terrorismen må vi bekjempe sammen. Men man skal ikke automatisk koble sammen terrorisme med mennesker som flykter. Det kan selvsagt finnes mennsker blant dem som flykter også, som er terrorister. Men de som flykter, flykter ofte fra terrorisme.

Dagbladets reporter Kirsten Karlsen presiserte at «svenske tilstander» innebærer mer enn terror, at det også dreier seg om sosial uro, asylbranner og opptøyer i innvandrerdominerte bydeler. Men Löfven skjønner fremdeles ikke hva hun snakker om. Det vil si: han forstår spørsmålet, men nå står det på viljen:

– Jeg ser ikke sammenhengen der. For det første har vi endret vår innvandringspolitikk fordi det var en slik dramatisk økning av flyktninger i 2015. 70 prosent av de 163 000 som kom til Sverige det året, kom kom fra september.

– Den situasjonen som oppsto høsten 2015, var ikke holdbar. Derfor har vi endret migrasjonspolitikken, slik at vi skal ha den på samme nivå som i landene rundt oss. Det går ikke an for ett land å ha en helt annen migrasjonspolikikk enn landene rundt, sier Löfven.

Han sier borgernes sikkerhet må være øverst på agendaen, og han vedgår at Sverige har en stor jobb å gjøre for å bedre integreringen. Og så får vi den samme, gamle leksa som går på autopilot om at årsakene er sosioøkonomiske; at det dreier seg om utanförskap, fattigdom, arbeidsledighet:

– Det ene er å slå hardt ned på terrorisme og kriminalitet, det som handler om politi, forsvar og sikkerhet. Så, i forstedene der vi har alt for store forskjeller, høy ledighet og for dårlige skoleresultater, der må vi satse mer.

 

Dagbladet: Sveriges statsminister: «Svenske tilstander», hva er det?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂