Fredag ettermiddag var 11 år gamle Ebba Åkerlund på vei hjem fra skolen. Hun skulle møte moren sin ved T-banen. Men Ebba kom aldri frem. Hun ble ett av fire dødsofrene i terrorangrepet i Stockholm. Det tok lang tid å få identifisert Ebba og å få gitt familien beskjed om at datteren var blant de drepte.

Hon brukar alltid åka vid den tiden och det är en naturlig plats för henne att vara på. Hon kan platsen väl, hon är där dagligen, sa en av flickans släktingar tidigare under lördagen till Expressen.

Klokken tre på fredag ettermiddag snakket Ebba med moren sin i telefonen. Det ble den siste samtalen hun fikk med datteren. Familien lette desperat etter Ebba. De dro rundt på sykehus og etterlyste henne på sosiale medier.

– Det började i går eftermiddag att hon var saknad och vi åkte runt på sjukhus och letade. Sen var polisen och tog DNA-prov i hemmet och så fick mamman hem väskan som de hittade på plats. Då förstod vi att det förmodligen var illa, säger en kusin till flickans mamma.

På sosiale medier leser jeg at hun hadde en veske med påskriften «Campus Manilla» – en skole i Stockholm. Noen har spekulert i om Ebba var døv fordi Manillaskolen pleide å være en døveskole, men Campus Manilla er en privatskole som har overtatt lokalene til døveskolen.

Det var bildet av den overkjørte Ebba jeg ufrivillig kom over sent på natten. Det verserer flere grusomme bilder av den lille drepte jenta. På det største alternative svenske forumet Flashback går debatten om hvorvidt det er riktig å spre disse. For å «riktig å vise» hvilke uhyrligheter jihadistene begår. De sammenligner det med bildet av den lille syriske gutten Aylan Kurdi som druknet og ble skylt i land på en tyrkisk strand. Bildet som åpnet alle hjertene og landegrensene.

Men bildene av Ebba er ikke bilder som bør brukes politisk. Hun ligger ikke fredfyllt og livløs på en strand – men grusomt partert og maltraktert midt i Stockholm. Det burde være nok å vite at hun led en brå og forferdelig død. Og at dette drapet, sammen med de andre, var en villet og planlagt handling av en eller flere jihadister som aldri burde befunnet seg i Sverige.

Skjønt, jeg tenker jo at om Ebba døde kropp hadde vært hel og sett fredelig ut, om avisene noensinne ville trykket bildet? Slik de gjorde med Aylan? Noe sier meg at de ikke ville gjort det. For da ville de samtidig ha vist konsekvensene av asyl- og innvandringpolitikken. Og det skal svenske aviser ha seg frabedt!

Det er uforståelig for meg at svenskene ikke går i demonstrasjonstog for terrorofrene,, men velger antirasistiske demonstrasjoner for å slå ring rundt muslimer i Sverige.

Det er en hån mot ofrene.

Expressen  DN

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂