Nytt

Mannen som nå sitter i avhør mistenkt for terror i Stockholm sentrum fredag, beskrives i flere svenske medier som en mønsterinnvandrer med familie og jobb.

Mistanken mot ham er styrket etter avhørene, oppgir politiet lørdag.

Den 39-årige mannen har familie og jobb i Sverige. Dagens Nyheter (DN) har snakket med en usbekisk kjenning av mannen. Ifølge henne jobber den siktede som bygningsarbeider i Sverige, hvor han bor alene. Familien skal befinne seg i et annet land.

Den kvinnlige bekjente beskriver mannen som en «typisk familjefar» som jobbet hardt for å forsørge familien:

– Han ville bara tjäna pengar, det var därför han befann sig i Sverige och arbetade som byggjobbare. Frun och barnen bor kvar utomlands.

– Jag känner honom som en vanlig arbetare, ingen religiös fanatiker.

Hun sier at han i løpet av sitt opphold i Sverige har drukket alkohol og festet som andre usbekere:

– Jag förstår inte hur någon skulle vilja döda oskyldiga människor, det är fruktansvärt. Att den här personen skulle kunna ligga bakom … det är helt obegripligt. Jag har aldrig sett några tecken på att han skulle vara extremist eller bry sig om religion. Tvärtom, han festade och drack alkohol som många uzbeker i Sverige.

Kvinnen har latt 39-åringen stå registrert på hennes adresse i Sverige, mens han i virkeligheten bodde et annet sted. Det er foreløpig uklart hvorfor han ikke ville oppgi sin virkelige adresse til myndighetene.

Ifølge DN har svenske myndigheter drevet aktiv etterretning mot usbekere bosatt i Sverige. Det svenske sikkerhetspolitiet, Säpo, oppgir at de har interessert seg for 39-åringen tidligere, men han har ikke vært mistenkt for noe.

 

DN: 39-årig uzbek misstänks för terrordådet