Nytt

NRK har tydeligvis sans for ønsket om å bekjempe fenomenet «falske nyheter» med bøter og sensur. Det hører man på spørsmålet de har stilt partiene på Stortinget:

«Mener du at norske myndigheter bør foreta seg noe for å bekjempe falske nyheter, og i så fall hva?»

NRK ser helt bort fra at svaret avhenger av hva man definerer som «falske nyheter»? Man later som om det finnes bare ett svar. Det ser man av alle eksemplene NRK ramser opp av forslag og planer i ulike europeiske land.

NRK girer opp til valgkampen og gjør bekjempelsen av falske nyheter til en fanesak. Redaktør for nyhetsprogram Kyrre Nakkim er en lojal håndlanger som tar oppgaven med å stanse høyrepopulismen på alvor. Sammen med nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord har de ansatt flere ledere med bakgrunn fra VG. Det er kanskje ikke like spennende å være i VG lenger. NRK er viktigere for å vinne valget enn Ap selv.

NRK og deres falang mener at det er mulig å definere og identifisere falske nyheter. Statskanalen kjører en kampanje for sensur, og er overrasket over å få så liten gjenklang på Stortinget.

Ingressen går sånn:

«Myndighetene i flere europeiske land forsøker å gripe inn for å hindre spredningen av falske nyheter. I Norge er det bare ett parti på Stortinget som vil at myndighetene skal gripe inn.»

«Hindre spredning» er medisinsk, terapeutisk språk. NRK vil legge høyrepopulisme og Trump opp mot det diagnostiske: Bare seriøse medier kan stille riktig diagnose.

Så hvorfor så liten respons på Stortinget? Det synes å ha overrasket NRK.  Marit Arnstad (Sp) tror ikke på sertifiseringsordninger. Det gjør heller ikke KrFs Geir Jørgen Bekkevold. Dette er politikere som ellers er politisk korrekte, men her stopper de opp. De forstår at dette er farlig terreng.

Selv SVs Snorre Valen er skeptisk: «Jeg er prinsipielt skeptisk til at myndighetene skal inn i bildet», men så åpner han døren for kontroll likevel: «..de bør heller legge til rette for at mediene kan gjøre dette».

Som kjent har VG, Dagbladet og NRK gått sammen om å opprette et eget selskap som skal faktasjekke nyheter: faktisk.no. Deres innfallsvinkel var svada om høyrepopulisme og Trump.

Det eneste partiet som sluker sensur-invitten med hud og hår er Miljøpartiet De Grønne.

– Vi vil at de store multinasjonale selskapene som Facebook må slå hardere ned på falske nyheter, for eksempel ved å merke disse, eller innføre en egen «vær varsom-plakat», forteller Rasmus Hansson, talsperson i partiet

Når man sammenligner dette med partiets reguleringsiver på andre områder – som trafikken i Oslo – og vulgærargumentasjon i ulve-saken, eller ønsket om åpne grenser, må man kunne si at MDG er det nye AKP.

MDG trenger ingen Mao for å kaste seg på sensur-toget.

Det er mangel på motforestillinger som er slående – i hver sak. Når den samme reguleringsiveren viser seg på ytringsfrihetsfeltet, er det dekning for å si at MDG viser totalitære tendenser.

Partilederen fra tiden i Verdens Villmarksfond. Stilen er macho, også på substans: Rett på, unyansert, lite lydhør. Hansson har avslørt en ensidighet som rammer tilliten til deres ene, store sak, miljø.

Alt er så enkelt. Det er bare å kjøre på.

Det er utrolig at man kan gå inn for meningskontroll og bøtlegging med den største selvfølgelighet.

Staten skal inn med penger til «uavhengige kontrollanter»:

Partiet vil også styrke den uavhengige faktasjekken i samfunnet gjennom en slags støtteordning og samtidig etablere et eget handlingsprogram mot faktaforakt for skolen og næringslivet.

Enda et handlingsprogram, denne gang mot faktaforakt. Faktaforakt! Dette er nytale.

Eivind Trædal kommer fra Rødt. Han er en postmoderne AKP’er, urban, ser på seg selv som «smart», med rett på fremtiden. Naivitet og brutalisme hånd i hånd. Dette er mannen som skrev kronikken «Søppelmennesker» i Dagbladet om Christian Tybring-Gjedde, Hege Storhaug og Ole Jørgen Anfindsen.

For mange år siden advarte den franske filosofen Luc Ferry mot at økofanatikere kunne bli vår tids fascister. Den som besitter definisjonsmakten til klodens fremtid kan tillate seg nærmest hva det skal være. Er det en slik overlapping vi ser i MDGs forhold til ytringsfriheten?

I en egen pressemelding legger de også til at de vil utrede bøtelegging for å spre falske nyheter, «spesielt for å aktivt spre innhold som grovt skader andres omdømme».

Eyvind Trædal, tidligere Rødt, var på NRK-Dagsnytt i morges og forsvarte forslagene. Trædal er samboer med byråd Lan Marie Ngyen Berg.

 

Europas kamp mot falske nyheter: Bøter, gransking og opplæring