Nytt

Den 11. oktober i fjor ble to brannbomber kastet inn igjennom vinduet på et shiamuslimsk bønnelokale i Malmø. IS tok straks på seg ansvaret gjennom en artikkel i IS-tidsskriftet al-Naba, men opplysningen ble ikke trodd av den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp.

– Al-Naba summerar grafiskt IS terrordåd. Men man måste veta att IS tar på sig allt de tycker gagnar dem. De scannar väldigt mycket vad som händer runtom i världen, säger Ranstorp.

Ingen ble skadd i angrepet og Ranstorp stiller seg undrende til at IS ville plukke opp en slik liten «fillesak»:

– Det är det intressanta. Jag kan tänka mig att säkerhetstjänster, både Säpo och FRA blir intresserade av hur den här nyheten har spridits utanför Sverige. Den kritiska frågan är: hur har IS fått tag i nyheten från Malmö och varför vill de blåsa upp den?

Men nå sitter det en syrer på tiltalebenken. Han skal ha utført angrepet på vegne av IS, ifølge anklageren.

”Jag har kommit hit för jihad” säger 30-åringen i samtal som övervakades av Säpo.

Den 30 år gamle syreren kom til Sverige i 2015 sammen med sin kone og sønn. Han benekter å ha gjort noe kriminelt, men Säpo har hatt ham under overvåkning og har materiell hvor syreren oppgir at han er ”en soldat for Staten” og at han er ”i Europa for å utføre jihad”.

Den övervakade kommunikationen ska också visa att han sagt att han velat utföra ett terrordåd i ”IS namn” och dagar innan dådet ska han sagt sig vilja dö ”martyrdöden”.

Åklagaren hänvisar också till en video som mannen själv publicerat på Facebook där han uppges säga sig ha stridit för terrorgrupperingar med koppling till IS i Syrien innan han flydde landet.

Sunni- og shiamuslimer ser ut til å befinne seg i krig med hverandre hvor enn de måtte befinne seg i verden. Antakelig er det mange slike saker som blir klistret til andre grupper og fremstilt som «hatkriminalitet».

Aftonbladet  Sydsvenskan