I går ble «Faktisk» presentert. Et samarbeid mellom VG, Dagbladet og NRK der journalister skal gjennomgå sosiale medier, nettsteder og kommentarfelt i jakten på såkalte falske nyheter. Syv personer skal altså bruke verdifull tid, i en periode med store nedbemanninger i mediebransjen, på å finne andres faktafeil.

La meg understreke; det er liten tvil om at det er faktafeil og hårreisende historier, og at en del av disse har blitt spredt med rekordfart i sosiale medier. NRK har selv bidratt til spredning av falske nyheter, den mest kjente er romkvinne-historien. Det er også en utfordring at tilliten til såkalt mainstream media har stupt i mange land, også i vårt naboland Sverige. Mange mennesker har rett og slett sluttet å følge med i de «ordinære» mediene; de opplever at de blir «stemplet» eller slått ned på når de stiller spørsmål rundt konkrete hendelser eller fakta, og at media slett ikke er den vaktbikkja de skal være.

Men burde ikke heller mediene gå i seg selv nå; bli mer ærlige og modige – og begynne å skrive om og formidle fakta? De senere årene har f.eks SSBs befolkningsprognoser blitt forbigått i stillhet. Grundige analyser av utviklingen i vårt naboland Sverige er det langt mellom – og mange nyheter som er på førstesiden selv i ordinære svenske nettaviser når aldri norske medier. De skriver derimot side opp og side ned om Trump, så det står ikke på kapasiteten. Utviklingen i anmeldte voldtekter – utendørs med ukjent gjerningsmann – har eksplodert de senere årene i Sverige. Det er knapt omtalt i norske medier.

Det hersker liten tvil om, for oss som følger med i samfunnsutviklingen, at dette er en villet politikk fra mediehusene. De er en del av den såkalte eliten, sammen med mange politikere, byråkrater og akademia. De vrir på sannheter, de formidler ikke det ubehagelige og de igangsetter holdningskampanjer og forskning på smale temaer – men holder seg langt unna de problematiske områdene med langt større nyhetsinteresse.

Når noen av disse, nemlig tre store mediehus, da skal granske faktafeil hos «de andre», så sniker det seg fram en ubehagelig følelse. For hva er det egentlig de skal ut å kontrollere? De som ikke er enige i deres verdensbilde? Skal det slås ytterligere ned på de som forsøker å komme til orde med analyser og fakta som mediene selv holder skjult?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂