En ungdomsskoleelev skal ha forgrepet seg på en annen elev i skoletiden på toalettet i Vimmerby kommune i Sverige. Skolen er forpliktet til å melde fra til socialtjänsten og politiet når de oppdager seksuelle overgrep, men det påbudet fulgte de ikke. Selv ikke foreldrene ble varslet. Og dette til tross for at den mistenkte gutten hadde innrømmet sin skyld til skolepersonalet.

Det var først når noen andre flere dager senere meldte fra til politiet at alt kom frem. Nå anklages skolen for å ha forsøkt å mørklegge hele saken.

Den mistenkte overgriperen er flyttet til en annen skole, men det er uklart om voldtektsofferet har kunnet returnere til skolen.

Sedan en tid tillbaka utreder polisen i Kalmar län en anmälan om våldtäkt på ett barn vid en av mellanstadieskolorna i Vimmerby kommun.

Som vanlig er det sparsomt med informasjon:

Åklagare och polis bekräftar anmälan och att utredning pågår, men är i övrigt ytterst förtegna.
– Jag har inget mer att säga i ärendet, kommenterar åklagaren Lise-Lotte Norström.
Enligt polisanmälan misstänks en minderårig elev för att ha förgripit sig sexuellt på en annan minderårig elev och händelsen ska ha skett på en toalett under skoltid.

Det blir naturligvis ingen tiltale da overgriperen er under 15 år.

SVT illustrerer saken med et toalett. Skoletoalett formoder vi? Ja, ja, det er vel kanskje bedre enn sykkel.

Ifølge ubekreftede meldinger handler det om Astrid Lindgrens skola og den 12 år gamle overgriperen er flyttet til en skole som ligger 500 meter unna.

Utrolig nok legger mange offentlige bygg, restauranter, barer og skoler om til fellestoaletter, som Thora Storm videregående skole i Trondheim, og Universitetet i Oslo. I Sandnes oppdaget man allerede i 2008 at jentene ikke turde å gå på do i skoletiden etter at det ble omgjort til fellestoalett. Og mange kvinner hater fellestoaletter på utesteder og på arbeidsplassen.

Er det vanskelig å forstå at dette gjør kvinner og jenter ekstra sårbare for overgrep?

Vimmerby Tidning  SVT

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂