Bilde: Presidenten døper det nye hangarskipet Gerald R. Ford ved Huntington Ingalls Newport News Shipbuilding i Newport News, Virginia, den 2. mars 2017. Foto:Jonathan Ernst/Reuters/Scanpix.

En fiende av menneskeheten, som kan drepes av alle og enhver, selv uten å bli angrepet. Slik defineres hostis  human generis. Og slik behandles leder av verdens største og mektigste demokrati, Donald Trump og alle hans «menn».

Vi lever i underlige tider.

En skolelærer i en 9. klasse på en særdeles velreonommert skole i Oslo forteller elevene at Trump har slått inn på en vei som andre har gjort før ham, og den har ført til tyranni. Stikkord: Trump respekterer ikke domstolenes integritet. Han har uttalt seg negativt om dommere. Det får læreren til å sammenligne

Det er vanskelig å finne noe sammenligningsgrunnlag. En annen lærer ved samme skole har trykket «liker» på videoen til Urix som sier at terroren på 70-tallet var langt verre enn i dag, og at risikoen for å bli skutt av en politimann er større enn å bli rammet av terror.

Å ha sympati med den folkevalgte presidenten i det største demokratiet i verden, som er livsviktig for Norges forsvar, er således ensbetydende med å ha sympatier i fascistisk eller nazistisk retning.

Læreren formulerer bare det som står og sies i norske medier hver eneste dag. Men det er ingen norske redaksjoner som bekymrer seg for nasjonens mentale helse.

Kollektivt vanvidd

I går kveld sa justisminister Jeff Sessions at han avstår fra å være ansvarlig for etterforskningen av russiske kontakter og russisk påvirkning. Han hadde vært upresis under utspørringen i Senatet og det hjalp ikke om han hadde gode begrunnelser for hvorfor han ikke nevnte to møter med den russiske ambassadøren.

Det stilner ikke mediene. Det gir dem bare blod på tann. Klokken 0600 imorgen gikk BBC Newsday løs på Trump-administrasjonen. Det er ikke tungvekterne som styrer morgensendingen, men samtidig avslører de mer utilslørt tankegangen i Bush House: – Ja, det er vel ikke å ta for sterkt i at det nå er kaos i Det hvite hus? spør man to amerikanere, en tidligere Matthew Mitchell som jobbet for Obama, og en ethical advisor til George W. Bush, som også Amanpour brukte igår.

Jeg hører galskapen galoppere og tenker:

-Hvis disse skulle lykkes vil vi havne i krig med Russland.

Standing tall

Men de kommer ikke til å lykkes. Ikke med denne presidenten. I går var han i Newport, Virginia og døpte et nytt hangarskip, oppkalt etter president Gerald R. Ford. (Han som tok over da Nixon måtte gå av). Trump så litt funny ut i caps og bomberjacket. Men på en måte gir det ham autentisitet. Trump har lært språket nå, han mestrer sitt eget språk, og det er hans største våpen og instrument. Han snakker så folk skjønner det: I våre dager må den som vil beskytte freden være rustet.

Amerikansk marine er på nivå med hva den var etter 1. verdenskrig. – Not gonna happen. Not anymore, sier Trump. Dere skal få det dere trenger.

Gerald R Ford har 4.500 mann og 70 fly. En flytende festning. USA skal ha 11 hangargrupper, eller var det 16?

Det slår meg når han snakker at Trump forbereder amerikanerne på at de er i krig. At USA har vært i krig lenge, men har vært styrt av mennesker som har søkt appeasement med fienden og ikke en gang vil si hans navn.

Not gonna happen. Not anymore.

Mania

Folk nekter å ta inn over seg hva som har skjedd og reagerer irrasjonelt.

Timothy Snyder er en dyktig historiker som har skrevet gripende bøker om Stalin og Hitlers Killing Fields i det store beltet i øst som i dag heter Polen, Hviterussland, Baltikum og Ukraina. Her ble millioner av mennesker drept og vesteuropeerne er ikke klar over omfanget av katastrofen. Den er for enorm.

Snyder var i Oslo og snakket om Ukraina. Han var den gang stasjonert i Wien. Han var en stor forkjemper for Maidan-revolusjonen og dermed en svoren fiende av Putin. Han så russiske penger infiltrere London og andre finanssentra.

Men nå. Snyder var gjest hos Amanpour. Han har skrevet boken On Tyranny, og det er ikke et historisk tyranni, men dagens Amerika han snakker om. Snyder tar folk som Anne Applebaum enda et skritt lenger: Det er ikke bare den internasjonale orden bygget opp siden krigen, gjennom FN, NATO og EU og nå handelsavstaler, som bryter sammen. Amerika har slått inn på en vei som an føre til tyranni.

Amanpour er ikke vond å be, men selv for henne er dette svimlende tanker: – Mener du virkelig at Amerika kan være på vei mot et autoritært styre eller tyranni?

– Ja, svarer Snyder. – Hvis vi ikke passer på kan vi skli inn i noe vi ikke kunne drømme om, og det er nettopp denne disbelief som gjør det mulig.

Snakker samme språk

De snakker samme språk, det lett vulgære NRK, tantete Aftenposten, journalistene i Washington, en skolelærer i Oslo og en professor ved Yale university:

Mark Steyn har sagt at det ikke er noen port man trekker den trojanske hesten inn gjennom denne gang, for det finnes ingen murer.

Men Applebaumene, East Coast-liberale og norske venstreradikale har funnet ut hvem fienden er: Det er ikke fremmede som vil oss vondt, det er mannen som er valgt til president av United States of America.

Han er hostis humani generis, og alle midler er tillatt for å få ham fjernet.

Han er utenfor loven.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂