I begynnelsen av februar ble et norsk ektepar dømt til fem måneders ubetinget fengsel for menneskesmugling i Oslo tingrett. Saken vakte oppmerksomhet i media som den såkalte «au pair-saken». LO, Aftenposten, SV og hele venstresiden har den siste uken kastet seg på med krav om at hele ordningen må avskaffes. LO kaller ordningen for vestkantslaveri. Trolig mest fordi de dømte var svært velstående og bodde i Oslo vest, og dermed stemplet som «dårlige mennesker med slett moral». Forbrytelsen til paret er at de skal ha gitt uriktige opplysninger til UDI slik at fire filippinske kvinner fikk oppholdstillatelse på feil grunnlag og fikk være i Norge i to år som au pairer. Ektefellene tok seg ikke betalt for å få kvinnene til landet, men det klassifiserer allikevel som menneskesmugling.

Nå er tre ansatte ved SVT funnet skyldig i menneskesmugling og dømt til samfunnstjeneste av tingretten i Malmö etter å ha hjulpet den 15 år gamle syreren Abed med å komme seg fra Hellas til Sverige. Selv om grunnen til dette tilfellet av menneskesmugling er gjort av humanitære årsaker kan ikke journalistene frifinnes for, som tingretten sier;

– Ett skäl är att när man reser genom Europa och genom Schengenländerna finns det väldigt många ställen på vägen där man kan få precis samma skydd som i Sverige, säger chefsrådman Kristina Andersson till SVT Nyheter.

Dessuten hadde ikke gutten, som i starten bodde hos en av journalistene, søkt om asyl i Sverige med en gang slik man plikter å gjøre, og heller ikke før han forlot sin barmhjertige SVT-samaritan og flyttet til Stockholm. Grunnen til at journalistene tok med seg Abed hele veien var at de våren 2014 spilte inn dokumentarserien «Fosterland», og der skildres Abed og tv-teamets reise med falske id-papirer og det hele. Aktor hadde lagt ned påstand om tre måneders fengsel, som er det vanlige straffen, men tingretten fant formidlende omstendigheter. De la vekt på at de tiltalte ikke var tidligere straffedømt og at de fant det usannsynlig at de ville fortsette å begå lovbrudd.

Mon det. Fredrik Önnevall er overrasket over å ha blitt dømt fordi han handlet av humanitære grunner, og angrer ingenting. Ville han gjort det samme igjen? Det måtte gudene vite. Nå ankes dommen. Journalisten sier at det viktigste for ham IKKE var det journalistiske arbeidet.

I den stunden handlade det om vad jag kunde stå för som medmänniska, sedan fick SVT avgöra om vi kunde ha med det. Jag är nöjd att jag stod för det i stunden, säger han.

Aktor i saken, Kristina Amilon mener saken ikke er unik, fordi mange av de som tiltaltes for menneskesmugling i Sverige sier de gjorde det nettopp av humanitære årsaker. Saken er prinsipielt svært spennende, fordi om journalistene blir frifunnet i en høyere domstol så åpner det i realiteten for at alle kan ta med seg hvem som helst hjem av «humanitære årsaker». Det ville i så fall være kroken på døra for asylinstituttet, og markere «The end of the world as we know it». Jeg tar det nå for gitt at de dømte journalistene blir folkehelter i Sverige, og landets mest berømte samvittighetsfanger.

Gratis advokat-tips avslutningsvis til det uthengte ekteparet fra Oslo vest; Kan dere ikke bare si at dere ordnet opphold for fattige filippinske kvinner av humanitære årsaker? Eller vi kan følge Gunnar Stavrums råd om å la fredelige arbeidsomme filippinske au pairene få arbeidstillatelse og normale rettigheter i stedet for å hive dem på dør og sende dem tilbake til fattigdom der de kom fra?

Antall drepte på Filippinene har økt med 50% etter regimeskiftet. Jeg bare nevner det. Det er rett og slett ikke trygt å sende unge kvinner til Manila nå.