Nordafrikanske «asylbørn» skaper store problemer med kriminalitet, narkotikamisbruk og vold. Danske Røde Kors fastslår at asylsystemet er satt i sjakkmatt.

Det danske asylsystemet er så presset av en gruppe omreisende nordafrikanske unge at Røde Kors nå slår alarm om problemets omfang. Røde Kors driver en rekke asylmottak, blant annet Center Sandholm ved Allerød på Nord-Sjælland. Senteret huser de nordafrikanske guttene i 16-17-årsalderen (det vites ikke om alderen er verifisert).

nordafrikanske-asylbarn

Illustrasjonsbilde.

Siden begynnelsen av 2015 har Center Sandholm registrert omlag 780 «asylbarn» fra blant annet Marokko, Algerie og Libya. Det siste halve året har det daglige gjennomsnittet av nordafrikanske gutter/menn på Sandholm steget fra 10 til opp mot 40, opplyser senteret til Berlingske.

Problemene har vokst

»Problemerne de seneste måneder er vokset i takt med det stigende antal,« siger funktionsleder i Røde Kors Jannich Bisp, chef for afdelingen for uledsagede unge (UMI).

»De fleste tager stoffer, som de finansierer med kriminalitet som butikstyveri og indbrud, mens nogle få ernærer sig ved prostitution. Havde det været danske drenge, var de for længst kommet på institution. Dette er en gruppe, som står helt ved siden af dem, vi kender, og som sætter systemet skakmat,« siger han.

I 2009 registrerede Røde Kors de første unge nordafrikanere i asylsystemet. Gruppen er sporadisk blevet omtalt i medierne i 2016, men drengene volder nu så store problemer, at Jannich Bisp opfordrer til, at nogen tager ansvar for drengene.

»Vi er nødt til at gøre opmærksom på, at vi står med denne gruppe meget sårbare unge,« siger han.

Fulle – og med fulle ryggsekker

«Asylbarna» på den særskilte avdelingen på Center Sandholm lever i stor grad et liv preget av stoffmisbruk, kriminalitet og vold. Om kvelden drar mange av dem til København. Ofte vender de tilbake sterkt påvirket av narkotika, noen av dem med fylte ryggsekker.

»Vi kan konstatere, at gruppen af uledsagede mindreårige fra Center Sandholm i stigende grad laver kriminalitet som f.eks. indbrud, tyveri og besiddelse af stoffer. Det er dog sjældent, at der er tale om grov kriminalitet,« siger vicepolitiinspektør Freddy Bech Jensen, Nordsjællands Politi.

Langt de fleste af drengene er ikke tæt på at kunne få asyl i Danmark – eller andre EU-lande – og forsvinder fra systemet i løbet af få uger, typisk inden deres asylsag er færdigbehandlet.

Center Sandholm ligger i Allerød Kommune, og fra maj 2016 til december 2016 modtog kommunen 173 underretninger om børn, der var forsvundet fra Center Sandholm. Siden senefteråret 2016 har kommunen oplevet en »markant stigning«.

»Vi står med et kæmpe stort problem,« siger Jørgen Johansen (K), borgmester i Allerød Kommune.

Relativt få

De nordafrikanske enslige mindreårige er relativt få. I 2015 søkte mer enn 96.000 asyl i Europa som enslige mindreårige – bare 1.415 av dem kom fra nordafrikanske land.

»De har ofte været i andre europæiske lande, inden de kommer til Danmark. Det er ikke særligt sandsynligt, at de kan få asyl i Europa, og uden for asylsystemet kan kriminalitet være en af mulighederne for at forsørge sig selv. De unge er ofte overladt til at skulle klare sig selv, og det er ofte et barskt liv med lav tiltro til voksne og myndigheder,« siger Helle Stenum, migrationsforsker og ekstern lektor ved Roskilde Universitet.

Regjeringen har vedtatt at de ansatte på asylmottak kan gripe inn fysisk overfor de unge nordafrikanerne. Det er også varslet et nytt strafferegime med blant annet inndragelse av lommepenger og i alvorlige tilfeller frihetsberøvelse.

 

Berlingske: Nordafrikanske børn sætter asylsystemet »skakmat«

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂