Sakset/Fra hofta

At de store mediene ikke kan eller vil rapportere noenlunde objektivt om USAs 45. president, har lenge vært opplagt. Siden de i praksis er politiske aktører, kan det tas for gitt. Spørsmålet man derfor stiller seg, er ikke hva mediene kan opplyse en om i dag, men på hvilken måte de forsøker å lure en.

Men den norske allmennkringkasteren som skattebetalerne av en eller annen grunn finner seg i å finansiere, er ikke fullt så subtil: Der er antipatien så tydelig at de ikke engang prøver å late som om de er objektive.

Et godt eksempel er portrettene NRK tegner av Donald Trumps rådgivere den dagen han innsettes som president. Visittkortene til hver enkelt har gjennomgående en anklagende tone, hva enten de angjeldende personene er «klimafornektere», har gjort seg styrtrike på andres ulykke, mangler kompetanse, er «svært konservative» eller innehar det som formodentlig skal oppfattes som ekstreme synspunkter, eksempelvis abortmotstand.

steve-bannon

Den maksimale ufinheten er likevel reservert Trumps høyre hånd Steve Bannon, som mediene må sies å ha lagt for rent hat.

Én ting er nå at de omtaler Breitbart som høyreekstremt, hvilket er latterlig, men som for så vidt er i tråd med PST-sjef Benedicte Bjørnlands utvidelse av begrepet til å omfatte anti-islamske synspunkter. Man kan forresten spørre seg hvor hensiktsmessig det er at sjefen for norsk sikkerhetspoliti anser vår viktigste alliertes statsoverhode som høyreekstrem.

Adskillig verre er det at NRK kolporterer en anklage om antisemittisme. De unngår å rette anklagen selv, hvilket kunne være ukomfortabelt, all den tid slikt risikerer å påkalle krav om å grunngi den. Nei da, de gjengir den bare fra noen andre, ikke nærmere spesifiserte kilder. Det er altså tale om sladder opphøyet til journalistikk.

Saken er uansett at det er absurd å anklage Bannon for antisemittisme. For folk som innhenter kvalitetsinformasjon, er dette nokså opplagt. Michael Gove skriver for eksempel i The Times:

Bannon’s success has guaranteed him pride of place in the demonology of the liberal left and he’s been accused of every form of hate speech of which mankind is capable, including antisemitism. That allegation sits incongruously, to say the least, with his close personal friendship and political alliance with Kushner, who is an observant Orthodox Jew and a staunch Zionist.

Man kan også spørre seg hvordan NRK får det til å henge sammen at Trump kunne velge en antisemitt som sin nærmeste rådgiver. Kanskje fordi organisasjonen som kaller seg Antirasistisk senter, som skattebetalerne av en eller annen grunn finner seg i å finansiere, har forsøkt å klebe Trump til antisemittismen?

Men det er også en grunnløs anklage. Som vi har opplyst om tidligere, er Trumps svigerbarn jødiske. Blant dem finner vi allerede nevnte Kushner, som altså er en av presidentens rådgivere. Dermed er han også med i NRKs portrettsamling, hvor man ikke finner det hensiktsmessig å oppgi at han er jødisk. Jødedom er åpenbart ingen minoritetsvaluta hos NRK, som derimot fremhever fraværet av hispanics. Vi får til gjengjeld vite at Kushner «har rykte som en av få som Trump stoler på og skal ha en beroligende innflytelse på Trump».

Vi skal tenke ut resten selv. Trump må nemlig beroliges, for i motsatt fall fyrer han kanskje av en atombombe på impuls etter å ha twitret noe polemisk på vei tilbake til sengen fra toalettet klokken tre om natten.

Hva folk nå enn måtte tenke etter at NRK har hjernevasket dem med premissene, så gjenstår det faktum at NRK produserer fake news.

Les også

-
-
-
-