Bilde: En mann viser sin støtte til Trump foran det amerikanske UDI 9. mars 2017. Foto: Carlos Allegri/Reuters/Scanpix.

Fredag kveld satte jeg meg ned og samlet noen positive nyheter om Donald Trump fra Daily Mail samme dag. Utvalget mitt skal forstås som et lite pip til svar på norske mediers, og særlig lisensfinansierte NRKs, notorisk negative dekning av Trump.

Men først en morsom historie som forteller meg at Trump i bunn og grunn er en ujålete type, a simple country boy. Mannen kunne hatt den flotteste slipsnål, men han velger i stedet å holde slipset på plass med teip. Det vil si han kan ikke holde slipset på plass med teip, men det er det han prøver på. Teip-biten på slipset symboliserer noe sjarmerende og autentisk ved personligheten, slett ikke fake.

Hva politikk angår kan president Trump vise til eventyrlige resultater etter sin første hele måned i Det hvite hus. Enkelt sagt peker pilene i riktig retning så det suser. Arbeidsledigheten går ned og lønningene opp. 235 000 nye jobber bare i februar! Det er nesten ikke til å tro.

U.S. employers added 235,000 new jobs in February, the first full month of Donald Trump’s presidency
About 95,000 of those were in the manufacturing sector, and another 58,000 are in construction
The labor participation rate is now 63 per cent, the highest it’s been in nearly a year.

Oppgangen i amerikansk økonomi har pågått i flere år, men det er ingen tvil om at Trump har skapt en enorm optimisme som vises både i reelle arbeidsplasser og børsoppgang. Dow Jones indeksen passerte 20 000 for første gang i historien, 25. januar i år. Da Trump vant valget lå den rundt 18 000, og nå ligger den rundt 21 000! Nasdaq har hatt en nesten tilsvarende utvikling fra om lag 5 200 ved valget, til over 5 800 i dag.

USAs 45. president kan også glede seg over at det slett ikke er lønnsomt å kjøre kampanjer mot hans politikk. Starbucks politiske engasjement mot Trump har kostet kjeden dyrt. Starbucks annonserte i slutten av januar at de ville svare på Trumps innreiseforbud ved å hyre inn 10 000 flyktninger over en femårsperiode. Amerikanerne likte ikke Starbucks politiske markering og tidligere kunder har forsvunnet i hopetall. Analytikere tror Starbucks utspill også kan skade selskapet i fremtiden.

Consumer willingness to buy from Starbucks went from 30 per cent of customers to a low of 24 per cent
Analysts at Credit Suisse also say the move is damaging their sales and could hurt them in the future.

President Trump har fått mye kritikk for å tvitre. Et jødisk ektepar har anklaget han for å tvitre på sabbaten fordi de påstår Trumps svigersønn og rådgiver, Jared Kushner ikke kan kontaktes for råd på sabbaten fordi han er ortodoks jøde. Nå går to «rabbinere» ut i et sterkt forsvar for Trump. Rabbinerne snur saken rundt og sier sabbat-kritikken mot presidenten rett og slett kan være farlig.

It is a «A dangerous misconception» to assume that Kushner is unreachable or couldn’t otherwise provide guidance to the president because of his religious observances, said Rabbi Avidan Milevsky, the interim rabbi at Kesher Israel, an Orthodox synagogue that has been mentioned as a possible congregation Kushner and Trump would join.

He told Politico: «It implies that anything disastrous is somehow indirectly to be blamed on Jared’s absence—and by extension, Jews».

Den britiske TV-personligheten, Piers Morgan har fredag en svært lesverdig artikkel om hvordan tidligere president Obama mislyktes i stor skala som president. Men at han opptrer enda verre som eks-president der han gjør hva han kan for å ødelegge for etterfølgeren. En oppførsel fullstendig på kollisjonskurs med all sedvane for avgåtte presidenter. Redelige eks-presidenter vil gi den nye presidenten arbeidsro, fordi han vil vite bedre enn noen annen at embetet er ansvarsfullt og tynger. En slu Obama som stikker kjepper i hjulene for en nyvalgt president, levnes liten ære.

Hva gjelder deportasjoner og oppførsel mot muslimer, kan norske medier merke seg at «Bomber Obama» som Morgan kaller han, var ansvarlig for tre millioner deportasjoner, tusenvis av drap og ga ordre om å slippe 26 171 bomber på muslimer. Morgan ber oss huske hvilken type president Obama virkelig var.

But as «Saint» Obama rolls against «Monster» Trump, it may be worth remembering just what a deadly, deporting, press freedom-destroying, and generally weak president he was himself.

En artig historie fra Obamas afrikanske familie og eks-presidentens halvbror, Malik Obama kan bære bud om en lysere fremtid for Trump. Også Malik Obama poserer med Trumps varemerke og ønsker å gjøre America Great Again.

Så tilbake til mediesteinrøysa her hjemme. På nrk.nos forside ligger det i skrivende stund to saker om USAs nåværende president. Overskriftene avslører NRKs preferanser hva gjelder Trump-nytt: Kilder: Trump-teamet visste at rådgiver var betalt lobbyist og Tastaturkrigen i Det hvite hus. Her åpner Tove Bjørgaas med å spørre om Trump har tvitret seg inn i et hjørne ved å beskylde sin forgjenger for avlytting? Mesteparten av artikkelen er for øvrig en eneste lang tirade mot Trump og hans rådgiver Steve Bannon.

NRK og resten av norsk presse behøver ikke gå til det de ynder å kalle høyrepopulistiske nettsteder for å balansere bildet av Trump – og Obama. Det holder å lese Daily Mail – en av verdens største engelsk-språklige aviser.

Det handler i bunn og grunn om å legge politiske preferanser på hylla og skjøtte jobben sin som journalist.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂