Gard L. Michalsen er redaktør for medier24. Han har noen morsomme formuleringer om NRKs dekning av valgnatten:

Nå har jeg sett i over tre timer på NRK onsdag morgen, og før Donald Trump entret scenen tror jeg vi har hørt på én eneste amerikaner i USA, han skjeggete fyren på Trump-festen.

Det er så langt ingenting som har forsvart NRKs massive tilstedeværelse i USA denne natta.

Så å si hele denne sendingen kunne vært laget fra et ekkokammer i kjelleren på Marienlyst.

Humor er en smart måte å tilnærme seg dekningen på. TV2 er ikke et hår bedre enn NRK. Reporterne avslører at de var på samme side som Hillary og at de var sikre på å vinne. Når det uventede skjer blir de målløse. Erfarne journalister står og leter etter ord.

Det er ynkelig. Leder av Medieutvalget Knut Olav Aamås falt ned på at også TV2 må over på offentlige overføringer. Hvis man vil drepe norske medier skal man bare fortsette.

– Hva er det vi har gått glipp av?, spurte NRKs valgnattanker Jon Gelius fra New Yorkonsdag morgen.

Det enkle svaret er folket.

Her er det lett å skylde på meningsmålinger, men man kan ikke skylde på dem for at norske medier har plassert Trump i en kontekst der bare rasister, kvinnehatere og veldig enkle sjeler har stemt på ham.

Svaret er selvsagt mer komplisert, eller kanskje rettere sagt enklere:

Det er folk flest som har stemt på Donald Trump.

Det er god underholdning, men latteren blir mer anstrengt når man vet at NRK får pumpet inn 5,3 milliarder skattekroner hvert eneste år, og det er nettopp for å stanse folk som Trump – og hans velgere.

Det umulige har skjedd.

Neste år skal NRK og TV2 sørge for at deres kandidat vinner valget i Norge. Michalsen driver et uavhengig nettsted, et av de få. Vil norske medier lære av Trump-fadesen, vil de anvende den neste høst? Lite tyder på det.

 

Mens verden venner seg til tanken på Donald Trump som president, må media erkjenne at vi har forlatt dem vi skulle være til for