Jordskjelvet i det sentrale Italia i morgentimene den 30. oktober ser takket være beredskapen ikke ut til å ha resultert i omkomne, men de kulturhistoriske skadene er større enn normalt.

st-benedikt-basilikaen-i-norcia-etter-jordskjelvet

At St. Benedikt-basilikaen raste sammen i skjelvet gjør inntrykk. Kirken er bygget til minne om St. Benedikt (480–547), den viktigste pioneerskikkelsen i klosterbevegelsen, som ble født i Norcia.

norcia
St. Benedikt-basilikaen før jordskjelvet, foto: Wikimedia Commons
 

Det er ikke en hvilken som helst mosaikkbit i Italias og Europas identitet som er ramlet ut av bildet i morgentimene søndag.

Benediktinerordenen var blant de fremste forvalterne av den vestlige kulturarven i middelalderen, og dens motto er til denne dag «ora et labora» (be og arbeid).

Etter at Benedikts kloster i Montecassino på grunn av mangelfull etterretning ble bombet i filler av amerikanerne under den annen verdenskrig, bygde de det opp igjen som en innrømmelse av feilgrepet. Så viktig var og er dette stedet symbolsk.

Når naturkreftene nå har gjort tilsvarende ødeleggelser på St. Benedikt-basilikaen, er det et kulturelt ansvar for Europa å gjenreise denne også.

 

Corriere della Sera