Etter tapet ved lokalvalget i Berlin sa Angela Merkel at hun tok på seg sin del av ansvaret for at velgerne straffet hennes parti, CDU, for den flyktningevennlige politikken (les: åpen dør).

Under en pressekonferanse i Berlin sa Merkel: «Hvis jeg kunne, så ville jeg ha skrudd tiden tilbake med mange, mange år.» Hun hadde stolt på Dublin-avtalen, sa hun.

Hun innrømmet at hun skulle ha vært bedre forberedt på strømmen av migranter ifjor. Hun la til at hvis hun hadde vært klar over hvordan den tyske folket ønsket å forandre flyktningepolitikken, så ville hun ha vurdert det.

Men innrømmelsene kommer altså bare etter at CDU har tapt velgere i de to lokalvalgene de to siste ukene. Merkel har neppe unngått å ha fått med seg at tyskere har følt seg overkjørt av regjeringen når det gjelder migranter.

Hun er for sent ute til å rette opp skaden. En fersk meningsmåling viste at 82% av tyskerne ville ha en ny innvandringspolitikk enn dagens. Men Merkel har fremdeles ikke sagt seg villig til å sette noe tak på inntaket av migranter.

Det er ett år til neste valg i Tyskland.

Express

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.