Kunstbilde

Veg Sjå deg -

Foto: Olav Bjørkum.

Skiltet gir uvegerlig assosiasjoner til den innskriften Dante og hans følgesvenn Vergil møtte da de kom til porten til Helvete: Du som går inn her, la alle håp fare. Men heller er det slik at befolkningen på Værlandet – så langt vest i Norge du kan komme – ønsker deg velkommen til Paradis: Bli her; du behøver ikke noe mer enn Værlandet. Ikke vend tilbake til en stresset og kaotisk verden. Det du måtte ønske deg utover Værlandet, det trenger du ikke.

Vel, i Den guddommelige komedie vendte Dante tilbake både fra Helvete, Skjærsilden og Paradis. Fotografen vendte tilbake fra Værlandet og Bulandet etter dager i storslått og karrig natur og fine møter med mennesker.

Skiltet med teksten Sjå deg ikkje attende er utformet med en pussig tyngde av offentlig imperativ.