Statsadvokat François Molins opplyste i dag at Nice-terroristen Mohamed Lahouaiej Bouhlel hadde planlagt angrepet i flere måneder, og at det er tatt ut siktelse for medvirkning til terroren mot fem personer som var i kontakt med hovedmannen før den 14. juli.

Le Figaro identifiserer de fem som fransk-tunisieren Ramzi A. (f. 1994), tunisieren Chokri C. (f. 1979), fransk-tunisieren Mohamed Oualid G. (f. 1976), albaneren Artan H. (f. 1978) og fransk-albaneren Enkeledja Z. (f. 1974). Med unntak av førstnevnte var alle ustraffet, og ingen av dem var flagget av sikkerhetsmyndighetene.

Etterforskningen viser at det har vært kontakt mellom Mohamed Lahouaiej Bouhlel og de andre hvor det blant annet snakkes om våpen og lastebiler, og det er funnet kroppsvev fra en av dem på kjøretøyet. Disse og flere andre indisier får etterforskerne til å konkludere at det handler om samarbeid under planleggingen av ugjerningen.

Veien fra radikalisering til handling ble altså ikke tilbakelagt på egenhånd i dette tilfellet, slik den jo sjelden blir. Og denne gangen gikk en ikke så rent liten gruppes forberedelser under etterretningens radar i flere måneder. At det lot seg gjøre, er et fryktelig dårlig tegn.

 

Le Figaro

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂