Folk i Kongsberg er sinte. En jente på 20 år ble dratt inn i et hus med asylsøkere og voldtatt.

Byen er splittet, sies det. Byen var nok allerede splittet: De som ikke ville ha flere asylsøkere og de som ikke kan få mange nok av dem.

– Det var dette vi advarte mot. Det handler om tryggheten til folk, sier Geir Lundheim. Han startet Facebook-gruppa Nei til 1000 flyktninger på Raumyr da det ble kjent at UDI overkjørte Kongsberg kommune som ikke ville ha mer enn 300 asylsøkere. Lundheim er neppe glad over å ha fått rett.

De voldtektsanklagede kom ikke fra Raumyr mottak. Men HERO desentraliserte mottak har 200 personer bosatt i leiligheter og hus rundt om i Kongsberg. Dette er personer som venter på å få sin asylsøknad behandlet. Kanskje det allikevel hadde vært en fordel å ha dem samlet på et mottak? Helst med et gjerde rundt.

Fagsjef Tor Arne Hauge i driftsselskapet Link, som driver det nye asylmottaket på Kongsberg i det gamle høgskolebygget på Raumyr, syns at denne saken er trist.

Hauge mener det er synd om hendelsen torsdag skaper økt skepsis mot asylsøkerne som bor på mottaket.

– Handlingen er utført av individer, ikke grupper, sier fagsjefen.

Hm, handlingen ble vel egentlig utført av en gruppe, ble den ikke? Det er jo det som er problemets kjerne: At det er så mange gruppevoldtektsmenn som venter på å få asylsøknaden behandlet.

Men for de som aldri makter å se forbi «individnivå» og ikke greier å se at noe mønster avspeiler seg så er saken grei: De andre asylsøkerne som ikke har voldtatt noen må beskyttes fra de rasende hordene. Selv om de rasende hordene egentlig bare består av passiv-agressive nordmenn som biter sinnet i seg.

Etter voldtekten så har noen knust rutene i boligen. Flere virker mer bekymret for om dette er rasistisk motivert enn at det har foregått en grusom gjengvoldtekt. To av de fem asylsøkerne ble sluppet fri av politiet etter å ha avgitt forklaring. Å forklare frustrasjonen og sinnet som folk i nabolaget føler med «rasistisk motivasjon» er lavmål. Tror man at reaksjonen hadde vært noen annen hvis det var snakk om fem norske gutter som bodde i huset? Men «de gode» har et annet sett med prioriteringer og vil slå alle andre i hodet med rasismeplakatene sine så fort de har en anledning. Det er ingen grunn til å forvente at dette skal endre seg i nær fremtid.

At jentene trenger beskyttelse er ikke deres problem. De tar tross alt seg av «de svakeste» i samfunnet. De med krigslidelsene, de grusomme barndommene, flukten og alt det der. De voldtatte jentene har jo familie og venner til å ta vare på seg så de kommer nok fort over «episoden». Eller de tar livet av seg fordi de ikke greier å leve med marerittet. Men igjen; det er noen andres problem.

Ordfører Kari Anne Sand (Sp) vil separere voldtekten fra innvandringspolitikken. For det er enklest slik.

Voldtektssaken er beklagelig, sier hun og advarer samtidig mot å blande innvandringspolitikk oppi diskusjonen.

– Dette er en veldig trist sak og jeg har stor medfølelse for jenta. Denne typen hendelse er uønsket i Kongsberg, sier Senterparti-ordføreren.

Ja, det er vel uønsket overalt, ville man tro? Men allikevel så er det vanskelig å ikke påpeke det ukomfortable faktum at de anklagede er asylsøkere. To av dem har erkjent samleie med en kvinne som var på vei hjem og som aldri hadde møtt dem før.

De sier at det var frivillig fra hennes side. Det er en ekstra fornærmelse å våge å påstå at det var frivillig. Alenevandrende jenter blir ikke med en flokk unge ukjente asylsøkermenn hjem midt på natten for å ha sex. Det er så lite sannsynlig at det er en fornærmelse mot vår kollektive intelligens. Og det vil sannsynligvis dommeren i saken også være enig i.

Ordfører Sand plages ikke av at andre jenter nå vil vegre seg mot å gå alene hjem på nattestid i Kongsberg. For hun har ikke merket noen forskjell:

– De fleste av Kongsberg sine innbyggere er positive til de nye asylsøkerne i kommunen, sier hun.

– Jeg har ikke merket noen endring i Kongsberg. Ikke noe er særlig annerledes enn før denne hendelsen. Kongsberg er en liten trygg by, slik den alltid har vært, sier Sand.

Heldigvis har varaordfører Kjell Gunnar Hoff (Kongsberglista) mer ryggrad enn ordfører Sand:

– Jeg regner med at eventuelle oppholdstillatelser til de som eventuelt blir dømt for dette, blir trukket tilbake. De har ikke noe her i landet å gjøre, sier han.

Kjell Gunnar Hoff

Varaordfører Kjell Gunnar Hoff 

Dagbladet

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂