Når man blir spiddet på sine egne prinsipper er det på tide å gå hjem. En tidligere politimann blir intervjuet på CNN. Han er åpenbart Clinton-liberaler og går i forsvar for Obamas politikk. Orlando handler om våpenlover, ikke radikal islam.

Da den milde reporteren forsøker seg med at Omar Mateen to ganger er blitt etterforsket av FBI for mulige IS-sympatier, og likevel har kunnet jobbe i et sikkerhetsfirma, hvor han bærer våpen på jobb, og at han kunne kjøpe våpen så sent som sist uke, svarer eks-politimannen: – Men vi er et rettssamfunn, vi må beskytte individuelle rettigheter.

Der og da faller han gjennom gulvet: Var det ikke slik at Obama og Hillarys linje er for stramme våpenlover? Eller gjelder det ikke når det kommer til mulige radikale muslimer? Da trumfer rettigheter borgernes sikkerhet?

Bare den som har grav seg ned i et hull og nå overveldes av hendelser og kun reagerer, kan si noe så selvmotsigende. Og dumt.

Fordi mediene har samme behov for å forsvare samme posisjon, blir ikke dette avslørt der og da.

Men det holder hardt.

Hllary kjører på empatien for homofile og LGBT og håper å kunne redusere det til våpenlover.

“This was also an act of hate. The gunman attacked an LGBT nightclub during Pride Month. To the LGBT community: please know that you have millions of allies across our country. I am one of them. We will keep fighting for your right to live freely, openly and without fear. Hate has absolutely no place in America.»

Clinton added that «we need to keep guns like the ones used last night out of the hands of terrorists or other violent criminals.»

«This is the deadliest mass shooting in the history of the United States and it reminds us once more that weapons of war have no place on our streets,» she said.

Det siste lyder retorisk sterkt, men hvem ga Omar Mateen adgang til våpene? Hillary blottlegger her sin flanke for Trump. Det er som hverken hun eller Obama forstår at Orlando er å gi Trump tunge argument på et område som amerikanere er følsomme for. Det vekker minnene ikke bare om 9/11, men alle krigene USA har utkjempet de senere år, alle soldatene som har blitt drept eller lemelstet. Var det til ingen nytte?

Obama, som lovet å trekke soldatene ut av både Irak og Afghanistan, har måtte reversere kurs. Amerikanske soldater er aktivt inne både i Irak og Afghanistan og deltar aktivt ved fronten. USA må nok en gang bære byrdene.

Spørsmålet er om Trump er en politiker som er i stand til å heve disse spørsålene opp på et større politisk nivå, eller om han vil fortsette å snakke til gut-feeling-en.

Reservoar

Kongressen er allerede svært skeptisk til å ta imot mange syriske flyktninger. Screening-prosessen er allerede omstendelig. Obama har lovet å ta imot flere titusen flyktninger. Politisk kan det bli vanskelig.

Amerikanerne må spørre om takken for innsatsen i Midtøsten er at de blir drept i sine egne gater. Og det attpåtil av en naturalisert amerikaner. En som er født i New York, av en afghansk familie som USA tok imot.

Når Obama sier at amerikanere står sammen og slutter rekkene mot hat og terror, så spør amerikanerne seg: Men hvis denne mannen er født i New York, og likevel kan begå slike handlinger, er han da amerikaner?

De hører faren forklare seg. Han er «puzzled», stiller seg undrende til massakren, for sønnen hadde ikke vært tydelig radikal, da hadde han anlagt skjegg og kjortel, mener han. Han vet utmerket godt at da hadde sønnen ikke kunnet jobbe for sikkerhetsselskapet G4S.

Faren skal dessuten være tilhenger av Taliban, ifølge Washington Post.

Mange amerikanere vil si: Don’t bullshit me. Nok er nok.

Privatisering

Hva med Omars psyke? Han var bipolar og voldelig, sier eks-kona Og homofobisk. Slik reduseres angrepet til en privat sykehistorie og skrives på kontoen for homofobi. Den deler han med flere andre.

Ideologi blir fremstilt som et påskudd for personlig sadisme.

Men mange amerikanere kjøper ikke forklaringer som lyder som bortforklaringer. Hvis de personlige omstendighetene ble satt inn i en større ramme, ville det vært noe annet. Men de hører at de brukes til å skyve det ideologiske unna. De vet at deres sønner og døtre har mistet livet eller lemmer i møtet med det samme «hatet» som Obama omtalte. Det er ikke noe vanlig hat. Det heter radikal islam og hat mot alt vestlig.

Derfor kommer Donald Trump til dekket bord.

Trump also tweeted, «Is President Obama going to finally mention the words radical Islamic terrorism? If he doesn’t he should immediately resign in disgrace!»

«What has happened in Orlando is just the beginning. Our leadership is weak and ineffective. I called it and asked for the ban. Must be tough,» he later added.

In a statement issued by his campaign, Trump said Clinton should drop out of the race if she doesn’t use the words «radical Islam.»

«Hillary Clinton wants to dramatically increase admissions from the Middle East, bringing in many hundreds of thousands during a first term – and we will have no way to screen them, pay for them, or prevent the second generation from radicalizing,» Trump said.

«We need to protect all Americans, of all backgrounds and all beliefs, from Radical Islamic Terrorism – which has no place in an open and tolerant society. Radical Islam advocates hate for women, gays, Jews, Christians and all Americans. I am going to be a president for all Americans, and I am going to protect and defend all Americans. We are going to make America safe again and great again for everyone,» the statement added.

Mindre vendetta, mer sak

Trump får sjansen til å vise seg statemannsaktig, hvis han kan opptre ansvarlig og alvorlig. Men da må han undertrykke behovet for å ta igjen og konsentrere seg om sak.

Motkandidatene faller som modne frukter. Bernie Sanders viste seg å vær enda mer unnfallende enn Hillary:

“At this point we do not know whether this was an act of terrorism, a terrible hate crime against gay people or the act of a very sick person, but we extend our heartfelt condolences to the victims’ families and loved ones and our thoughts are with the injured and the entire Orlando LGBTQ community,» Sanders added.

Sanders klarer bare se offer-siden.

Ted Cruz sa det enkelt:

 «Our nation is at war.»

 

 

https://pjmedia.com/election/2016/06/12/clinton-after-act-of-hate-weapons-of-war-have-no-place-on-our-streets/

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂