Et nytt virkemiddel for å regulere innvandringen (les:øke) til EU-land skal være å legge listen lavere for «Blue Card» som minner litt om det amerikanske Green Card. De som får permanent oppholdstillatelse i Europa får også samtidig automatisk godkjent familiegjenforening. Blue Card ble introdusert i 2007 og implementert i 2009. Medlemslandene har vært lukne med å utstede kort og de fleste har ikke engang ordnet med alle de juridiske endringene som må til.

The Commission said it wanted member states to give out more work permits allowing migrants from outside the EU to move legally. Eurocrats said a ‘blue cards’ system to allow highly-skilled foreign workers to live and work in the continent was currently underused and would be relaunched. Rules will be relaxed so migrants will only need a job offer with a six-month contract instead of one year to qualify for the scheme. A website will be launched to encourage more people to move. It will be up to EU countries to decide how many blue cards they hand out.

Hvor lang tid vil det ta før alle medlemslandene blir presset til et minimum av blå kort?

Det er Jean-Claude Juncker som står bak planen. Han har gjentatte ganger sagt at EU må utvide de legale mulighetene for migranter. Han har sagt at hvis Europas ledere ikke åpner døren, så vil migrantene «bryte seg inn gjennom vinduet». Allikevel så har man ikke følelsen av at båtene fra Afrika er fulle av de velkvalifiserte menneskene som man forventer å få gjennom Blue Card…

Skeptikere sier at dette er galskap og at Juncker ville helle bensin på bålet.

eu-blue-card

Kanskje dette blir noe for briter som vil bo i andre europeiske land hvis de stemmer seg ut av EU?

Daily Mail   EUs fakta-ark

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂