State Department går ut og advarer amerikanere mot fare for terror i Europa i sommermånedene. 12 millioner amerikanere besøker hver sommer Europa. Advarselen kan få store økonomiske følger.

State Department går ikke spesifikt ut og advarer mot å reise til Europa, men sier man bør unngå store folkemengder. Det er i praksis det samme som en reiseadvarsel til hele kontinentet. Hvor er det man ikke støter på store folkemengder?

State Department nevner konkret to store arrangement: Fotball-EM som begynner i Frankrike 10. juni, og den store katolske ungdomsfestivalen i Krakow. Den siste advarselen er overraskende, gitt at det er en religiøs festival, og gitt at det er i katolske Polen.

I Frankrike vil det være tallrike ansamlinger av folk som vil se fotball-EM på storskjerm. Kamper skal spilles over hele landet og det vil bli satt opp samlingspunkt der publikum kan sa kampene på storskjerm. En hendelse kan være nok til å skremme folk vekk.

Under fotball-VM for noen år siden gikk al-Shabaab og sprengt nettopp slike ansamlinger i Uganda. Nylig ble det avsagt strenge straffer over de skyldige.

Det skal litt til før State Department går ut med en så generell advarsel. Det må bety at de regner risikoen for så stor at det vil være uansvarlig ikke å advare publikum. Amerikanere tar terror alvorlig. Man må regne med at mange avbestiller, særlig når trusselen spesifikt nevner turister som mål..

It warns American citizens that they could be in danger at major events, tourist sites, city centres, restaurants and on public transport.

The advice singles out European Championship football matches in France and a Catholic youth festival in Cracow, Poland, warning that the large number of tourists would present “greater targets for terrorists planning attacks in public locations”. It also raised the spectre of co-ordinated attacks across the continent.

“Euro Cup stadiums, fan zones and unaffiliated entertainment venues broadcasting the tournaments in France and across Europe represent potential targets for terrorists, as do other large-scale sporting events and public gathering places throughout Europe,” the guidelines said.

The US advice comes after warnings from intelligence and law enforcement officials that Islamic State is planning attacks at sporting events and tourist locations such as Mediterranean beach resorts. The State Department does not explicitly say not to travel but urges citizens to be vigilant and avoid crowds.

Frankrike opplevde tre alvorlige terrorangrep i 2015, hvorav 13. november var det mest alvorlige. Det besto av fem ulike angrepsmål. Sist uke var det høring med de pårørende. Parisere sa at byen ikke var den samme. Folk er på vakt. Noe av tilliten er borte. Man tror det kommer mer.

Det er ikke så rart når man ser på variasjonen i terrormål, sier en ekspert:

Raffaello Pantucci, director of international security studies at the Royal United Services Institute, said of the warning: “I think it reflects the reality of the threat picture in Europe… If you look at France alone in the past year, you’ve had attacks and attempted attacks on public, in museums, attacks in music halls, attempted attacks at religious sites, attacks on random police officers. So it’s a very broad threat picture. Isis has given people a pretty broad direction — find a gun, find a lot of people and just shoot.”

Mediene er tilbakeholdende med å påpeke det Pantucci sier, selv om det er lett å påvise: Det jødiske museum i Brussel, TGV-toget fra Amsterdam til Paris, kirker, jødiske butikker, avisredaksjoner, tilfeldige politimenn, en arbeidsgiver, cafeer, fotballstadion og en konserthall.

State Department nevner også turiststrender rundt Middelhavet. Da er bildet komplett. Målene kan være hvor som helst.

Amerikanerne tar mer alvorlig på terror i utlandet enn andre, men i dette tilfellet frykter man at andre nasjonaliteter vil la seg influere.

Det skal bare ett angrep til før det får store følger. Paris har merket nedgangen i turisttrafikken etter 13.november, og et nytt angrep er det siste økonomien trenger.

stade.de.france

Tilskuere flykter i panikk på Stade de France 13. november 2015, etter at tre selvmordsbombere har sprengt seg selv i lufta utenfor stadion. Publikum har oppfattet at noe alvorlig har skjedd og blir redde. IS spekulerer bevisst i å utløse panikk i store folkemasser. Anders Behring Breivik gjorde noe av det samme på Utøya. Han regnet med at ungdommene ville bli jaget på sjøen og drukne.

Fotballkampen 13. november var spesiell: President Hollande var til stede. Hvis selvmordsbomberne hadde kommet seg inn ville katastrofen vært et faktum.

 

 

http://www.thetimes.co.uk/edition/news/us-warns-of-summer-terror-risk-in-europe-nmpjnj5vl>

US warns of summer terror risk in Europe

Isis will target tourists, Washington says
Fiona Hamilton, Security Editor | Graeme Paton, Transport Correspondent

June 1 2016, 12:01am,
The Times

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂