Nytt

I Brussel og omegn er terrorfaren hevet til høyeste nivå, hvilket betyr at den er overhengende. T-banen er stengt, fotballkamper avlyst og myndighetene ber folk unngå store ansamlinger av mennesker.

brusssel.terrortrussel

Miilitære kolonner gjennom EUs hovedstad, datoen er lørdag 21. november 2015. Et historisk bilde.

En uke etter Paris er Brussel, der mange av terroristene bodde, under det som kalles lockdown, en mildere form for unntakstilstand. Alt som er av sikkerhetsmyndigheter er på tå hev. Publikum advares. Etter Paris må advarslene bli grimme: Terroristene kan slå til mot det sivile liv, mot cafeer, konserter, fotballkamper. Derfor er flere slike arrangement avlyst. Skal dette bli den nye normalen?

All metro train stations in Brussels will be closed on Saturday, the city’s public transport network said, after Belgium raised the capital’s terror alert to the highest level, warning of an «imminent threat».

«On the recommendation of the crisis centre of the Federal Interior Public Service, all our metro and light railway stations will stay closed today. This is a precautionary measure,» Brussels transport operator STIB said on its website.

The army is also out in force on Brussels’ streets.

Innenriksministeren Jambon sier situasjonen er alvorlig, men «under kontroll». Hvis han ble bedt om å definere hva det betyr ville han kanskje fått problemer.

Jan Jambon told reporters as he arrived for a special security Cabinet meeting Saturday that «the situation is serious. Otherwise we would not go to Level 4, but the situation is under control.»

The Foreign Office has updated its travel advice to say:

People should avoid places where there is a high concentration of people, particularly in the Brussels region, including concerts, large events, stations and airports, public transport, busy shopping centres; follow the advice of local authorities and subscribe to email alerts for updates to this travel advice; the whole Brussels metro network will be closed on 21 and 22 November, many events such as football matches will be cancelled.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/12009370/Mali-Bamako-terrorist-attack-170-hostages-Paris-Belgium-live.html