Nytt

jan-jambon

I et intervju med avisen De Standaard uttaler Belgias innenriksminister Jan Jambon (bildet) at landet er rammet av en «kreft» av ekstremisme, og at en «betydelig» andel muslimer feirer når det skjer terrorangrep.

Speaking to the Flemish-language newspaper De Standaard, Jan Jambon did not specifically refer to the attacks on Brussels Airport and a metro station last month which left 32 people dead but said there is a “cancer” of extremism running through Belgian society that the government is struggling to fight.

Statsråden klandrer muslimer som bor i Brussel-bydelen Molenbeek, for å ha angrepet politiet under pågripelsen av Paris-terroristen Salah Abdeslam sist måned. Dette er etter hans oppfatning symptomatisk for et problem som stikker dypere enn bare terroristene selv:

“Terrorists we can pick up, remove from society. But they are just a boil. Underneath is a cancer that is much more difficult to treat. We can do it, but it won’t be overnight».

He said the country had “for many years ignored the warning signs” of extremism.

I en storm av kritikk har Jambon fått unngjelde for bruken av ordet «betydelig», og statsministeren har sett seg nødt til å si at støtten til terroristene kommer fra et «lite mindretall».

Det er nok overdrevent forskjønnende, og helst sagt med tanke på ikke å hisse opp stemningen hos allmennheten. Men kanskje det motsatte av hensikten oppnås. Skulle ikke belgierne tåle sannheten bedre enn forskjønnelsen?

 

The Independent
De Standaard