Nytt

Da knivintifadaen stod på som verst i Israel i fjor høst, skjedde det gjerne tre-fire angrep hver dag, og sikkerhetsmyndighetene var hjelpeløse. De anså det som praktisk talt umulig å avverge terror fra ensomme ulver.

Nå er antallet redusert til to pr. uke, og trenden er fallende. Hvordan har det vært mulig?

Forklaringen er at Israels hemmelige tjenester er blitt mye flinkere til å oppdage potensielle gjerningsmenn på forhånd og forhindre at de går til angrep. Dette har lyktes takket være en kombinasjon av profilering, analyser av folks adferd på nettet og tradisjonell etterretning. Det betyr at Israel i praksis kan forutsi hvem som blir terrorister, skriver Die Welt.

Situasjonen så alt annet enn lys ut i oktober i fjor:

Muhannad Halabi hadde allerede besluttet å myrde idet han kjørte gjennom de trange gatene i Jerusalems gamleby den 4. oktober 2015. Den unge palestineren var på utkikk etter egnede ofre – jøder. Etter noen minutter begynte knivstukkingen i nærheten av Damaskusporten. Halabi drepte to religiøse menn, såret en kvinne og barnet hennes, innen han ble skutt av politiet. Angrepet var det første i en bølge av terror. Oppildnet av en svertekampanje på internett som forherliget Halabi, ble israelere bombardert med steiner, knivstukket eller skutt ned av unge palestinere.

Siden er denne bølgen blitt kraftig svekket. En anonym offiser i den israelske hæren forteller til den tyske avisen at «de har trukket lærdommer og forhindret hundrevis angrep».

«Vi har omstilt måten vi tenker på,» forteller offiseren. Den siste store terrorbølgen – den andre intifadaen i 2000-2006 – ble overvunnet ved å forfølge sentrale aktører. Med de nye spontanterroristene trenges det andre tilnærmingsmåter. «Langsomt konstruerte vi et prototypisk portrett av attentatmennene. Det innbefatter typiske atferdsmønstre, hvem de snakker med, hvor de bor, hvem de er i slekt med.»

En interessant observasjon er at de fleste attentatmennene er våkne om natten før de går til angrep. Sammenholdt med andre opplysninger, kan det utløse sikkerhetsapparatets mistanke – kanskje sågar før vedkommende selv vet at han kommer til å gå til aksjon (hvilket gir litt assosiasjoner til algoritmer som påstås å kunne spå skilsmisser i lys av Facebook- og Twitter-aktivitet).

Offiseren fortsetter:

«Hvis det oppspores noen som er aktive på internett hele natten, som er interessert i visse ting, som ytrer visse ekstremistiske kommentarer, og etter det snakker med visse personer – så slår våre automatiserte systemer varsellampene på.» Datamaskinen setter erfarne etterretningsfolk inn mot de potensielle gjerningsmennene. Disse kombinerer informasjonen med en rekke andre risikofaktorer: Bor den mistenkte i nærheten av andre attentatmenn som han kanskje ønsker å etterligne? Er venner eller slektninger av ham blitt drept eller arrestert? Alt dette vil enten styrke eller svekke mistanken. Hvis den blir stor nok, går en advarsel til politiet eller hæren.

Disse griper inn på forskjellige måter. «Hver terrorist er en verden for seg. Man må gå spesifikt frem», sier offiseren. Når de mistenkte er mindreårige er det ofte nok å involvere foreldrene eller andre autoritetspersoner: «De forklarer konsekvensene av angrepet de frykter.» Eldre mistenkte blir innkalt til samtaler. Hvis de forstår at vi vet om dem, oppgir de ofte sine foretagender.»

For en måned oppdaget man en kvinnelig angriper på vei til å gjøre sin ugjerning. «Vi sendte tjenestemennene etter taxien hun tok på vei til den jødiske bosetningen i Hebron. I vesken hennes fant de en stor kniv.»

Den tyske avisens kilde fremhever hvor viktig det er å kvele voldelige tilløp i starten.

«Ensom ulv-terrorisme er en ond sirkel som lever av sin egen suksess. Jo flere israelere som dør i attentater, og jo mer det rapporteres om, desto flere etterlignere inspireres og går selv til aksjon.»

Etter hans oppfatning gjelder det samme knivangrepet i Grafing, hvor det ikke ser ut til å dreie seg om noen ideologisk spesielt bevisst person.

«Man må på ingen måte undervurdere virkningen av slike handlinger, som inspirerer andre,» sier offiseren.

Det at volden utføres er altså i seg selv nok til å utløse voldspotensielt hos andre, selv om normale mennesker kanskje ikke forventer noen slik virkning, så lenge volden ikke oppleves som utført i samsvar med et bevisst ideologisk program. Selve volden fascinerer tilsynelatende mer enn hvilke mer eller mindre gjennomtenkte ideer som kanskje (eller kanskje ikke) står bak den.

Avisen kommenterer at denne etterretningssuksessen har sin pris, men den fremstår trolig som akseptabel for de fleste:

I følge palestinske organisasjoner er mer enn 150 personer blitt arrestert etter mistenkelige innlegg på internett. 59 personer er blitt dømt for oppvigleri – en forbrytelse som kan straffes med opptil ti års fengsel. Heller ikke israelske borgere er immune. Dareen Tatour, en arabisk kvinne med israelsk statsborgerskap, har siden november sittet i husarrest, siktet for oppvigleri og støtte til terrororganisasjoner.

Etter et attentatforsøk hadde hun sagt at hun selv ønsket å bli martyr. Den 33 år gamle studinen hadde dessuten publisert dikt og videoer av attentater på Facebook og YouTube: «For et arabisk Palestina – jeg vil aldri godta en fredelig løsning,» står det i følge tiltalen i et av diktene. Andre steder proklamerer hun: «Allah er stor! Islamsk Jihad har kunngjort at intifadaen fortsetter! Dette betyr å utvide den. Vi må derfor begynne i Israel.» Til sitt forsvar pekte Tatour på sine grunnleggende rettigheter, og forklarte at oppropet ikke var ment voldelig, men som legitim fredelig motstand.

Vi kan vel forvente et lignende forsvar fra John Christian Elden hvis det kommer tilsvarende saker i Norge. Men det er et åpent spørsmål om en norsk dommer reagerer på samme måte som en israelsk (boo-fucking-hoo).

 

Die Welt

 

Toppbilde: 

Last week the EU-funded Palestinian Bar Association (PBA) expressed solidarity with two of the Palestinian terrorists (a law student and a lawyer) who carried out lethal stabbing attacks in Jerusalem:

a)  PBA members took a series of steps to show solidarity with Muhannad Halabi, a law student at Al-Quds University, who carried out a stabbing attack in the Old City of Jerusalem. Halabi killed two Israelis and wounded two others (a mother and her baby). To show their solidarity, PBA lawyers, some of them wearing the judicial robes, held a demonstration the IDF roadblock near Beit El, PBA council members paid a condolence call on the Halabi family, and the PBA posthumously awarded the “shaheed” Muhannad Halabi an honorary LL.D (doctor of law) degree.

b)  The PBA also sent a message of condolence to Muhammad Alian, a lawyer and father of the “heroic shaheed” Bahaa Alian. Bahaa Alian was one of two Palestinian terrorists who carried out the combined shooting and stabbing attack on the number 78 bus in Armon Hanatziv in Jerusalem on October 13, 2015.

2.   The support shown by the Palestinian Bar Association is one aspect of the extensive internal popular and governmental Palestinian support for the terrorists carrying out the recent wave of attacks. Support is shown even when the terrorists attack innocent civilians and their actions are overtly military and go beyond the popular resistance (for example, shooting and stabbing civilians on a bus), which is the stated policy of the PA.

Palestinian Bar Association Awards Terrorist Muhannad Halabi an Honorary LL.D

3.      At a meeting held in Ramallah on October 10, 2015, the PBA council voted to posthumously award Muhannad Halabi an honorary LL.D to Muhannad Halabi, the terrorist who carried out a stabbing attack in Jerusalem and killed two Israeli civilians. They also decided that the next swearing-in ceremony of Palestinian lawyers would be named for him. After the meeting council members paid a condolence call on the Halabi family, because, they claimed, he had excelled in his law studies (PBA website, October 10, 2015).

4.      The council’s decision to award the terrorist with a posthumous honorary LL.D was posted on the PBA’s website in Arabic, but not in English (PBA website, October 14, 2015).