Sakset/Fra hofta

Når premissene fra den kjønnsnøytrale ekteskapsloven har blitt folkets etiske utgangspunkt, er det vanskelig å sette grenser for hva man kan tillate seg å foreslå i det godes tjeneste. Når barnet ikke lenger trenger biologiske foreldre, men der omsorg er det avgjørende, blir det meste mulig, og filosof Ole Martin Moen viser oss hva framtiden bringer.

Ole Martin Moen er opptatt av hvordan menneskeheten kan forbedres, og har tidligere (NRK Debatten 2014) foreslått å ta livet av ufødte barn som ikke oppfyller hans kvalitetskrav. Som han den gang sa:

Ettersom vi har anledning til å gjøre noen valg, er det vårt ansvar å se til at de livene vi skaper er så gode som mulig.

Han pekte på at ettersom Downs syndrom gir mennesker et dårligere liv, ville vi ikke ønsket å bli født med Downs selv, og spurte deretter retorisk:

Hvorfor skal vi da la det skje med andre?

Nå er imidlertid Ole Martin Moen ikke bare opptatt av vårt ansvar av skape så gode liv som mulig, han er også opptatt av at det blir født for få barn med høy IQ, for mennesker med høy IQ gir så mange fordeler for samfunnet at vi bør gjøre alt for at det blir født flere. Moen foreslår derfor at samfunnet bør tilby kvinner $ 1000 for å bli inseminert med sæd fra spesielt intelligente menn i stedet for at de får barn med sin høyst gjennomsnittlige partner. Dermed økes gjennomsnittlig IQ, og det kommer ifølge Moen oss alle til gode. Det hele skal selvfølgelig være frivillig, og Moen oppsummerer i sin artikkel hvor han kommer med forslaget:

In this article I have suggested that we should consider aiming at raising global IQ by giving women modest monetary incentives to have children with high-IQ men. Surely, this proposal needs to be worked out in great detail before it can be put into practice. Perhaps it would also need to be revised in several ways, and, quite possibly, other traits than IQ should also be targeted. 16 Still, the suggestion should be on the table, and it cannot be rejected out of hand. It provides a simple, low-tech, and cost-effective way to gradually increase global intelligence, and with the seemingly endless challenges that humanity faces, we need all the sharp minds we can get.

Det hele er seriøst ment, og ingen bør bli overrasket om filosof Ole Martin Moen i nærmeste fremtid får taletid hos NRK for å gjøre rede for hvordan vi kan gjøre verden til et bedre sted.