Signalet fra velgerne var ikke til å ta feil av: De ville uttrykke sin misnøye med Angela Merkels migrasjonspolitikk. I Rheinland-Pfalz så det lenge ut til at CDU under favoritten Julia Klöckner ville slå ut de sittende sosialdemokratene. Men de siste ukene har det skjedd en endring. Klöckner ble slått og sosialdemokratene blir sittende.

Budskapet er ikke til å ta feil av.

Tydeligst viser misnøyen seg i oppslutningen om Afd. De vinner 20 prosent i Sachsen-Anhalt og gjør det godt i Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz. Partiet blir representert i halvarten av alle Länder. Det blir vanskeligere å danne regjeringsdyktige koalisjoner.

Vi ser det samme over hele Europa: Nye høyrepartier dukker opp, men de blir ikke invitert inn i varmen. Den politiske avstanden er for stor.

AfDs partileder Frauke Petry har stått under et umenneskelig press. I tv-debatter har de andre partiene kastet seg over henne. Fremgangsmåten er den samme som mot Donald Trump: Mediene og partiene leter etter alt de kan bruke mot henne og alt tolkes i verste mening. Det er en form for politisk debatt som ser ut til å slå kontra. SPDs Sigmar Gabriel sier Trump er som Marine Le Pen eller Geert Wilders. Med en slik retorikk kan det være sosialdemokratene bygger opp sin motstander. De lager en klisje, det kan bli litt for tydelig.

Frauke Petry er velutdannet, moderne, men i TV-debatter behandles hun nedlatende og respektløst av bøflene i SPD og CDU. Hun må svare for hva alle på høyrefløyen gjør, og det er en del. Hun står hele tiden i fare for å få slengt siste asylbrann i ansiktet. Ingen gjør noe tilsvarende med de etablerte partienes ansvar for voldsvenstre.

28.02.2014, Studio Berlin, AfD Vorstand Dr. Frauke Petry © Frank Ossenbrink Media Group GmbH, mail@politikfoto.de, Bankverbindung: Landsberg-Ammersee Bank, BLZ 70091600, Kto-Nr: 250058, www.politikfoto.de, Steuernummer 502/5221/1111, Finanzamt Bonn-Innenstadt

Petry ser ut som en suksessfull advokat. Det forhindrer ikke mediene i å fremstille henne som en hatpredikant.

 

http://www.spiegel.de/politik/deutschland/landtagswahlen-2016-in-der-blitzanalyse-afd-triumph-cdu-debakel-a-1082090.html

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂