Frankrikes president Francois Hollande viser tegn til å stikke kjepper i hjulene for EUs migrasjonsavtale med Tyrkia, som etter planen skal sluttføres på torsdag. Unionen må ikke gi Tyrkia visumfritak i bytte mot løfter om å demme opp for migrasjonsflommen, sa det franske statsoverhodet i Brussel i går.

francois-hollande

Hollande ser ut til å innta en formalistisk holdning med sikte på strø sand i avtalemaskineriet:

The question of human rights in Turkey and visa liberalisation should be «a factor for clarification and transparency in the relations between Turkey and Europe,» Hollande said.

Earlier this week, the French leader said visa liberalisation for Turkish nationals, slated to go into effect in June, would only take place if Ankara met 72 conditions.

Describing Turkey’s willingness to readmit refugees and migrants who left illegally for Greece as «very important», he said there could be visa liberalisation but only according to the «roadmap» that had already been outlined.

«What has been agreed on is that the principle of visa liberalisation could take place… in June if all the criteria are respected and there are 72 of them,» he said, one of which involves the rolling out of biometric ID cards.

«If the criteria are not met, the June date will not be met either,» he said.

Siden sannsynligheten er null for at Tyrkia vil tilfredsstille 72 betingelser i øynene på den som har bestemt seg for ikke å være med på leken, tyder Hollandes utspill på at Paris drar i nødbremsen i aller siste liten for å unngå at Europa åpner dørene for tyrkerne.

For uten Frankrike på laget til Tyskland, og med et Italia som venter og ser hvem som ligger an til å få viljen sin, henger avtalen med Tyrkia i en syltynn tråd. Østeuropeerne har hele tiden vært avvisende, og Storbritannia har et rettsforbehold i slike saker som landet må forventes å bruke.

Utkastet til avtale mellom EU og Tyrkia forutsetter at de illegale migrantene skal sendes tilbake, og at et antall personer svarende til de avviste skal plukkes ut fra tyrkiske flyktningeleirer. Det betyr altså at to apparater må settes i sving, men ingen av apparatene har særlig gode sjanser til å fungere etter hensikten.

For hvem tror at EU ville være i stand til å stanse smuglingen av mennesker uten selv nærmest å bruke militære virkemidler? Og hvem tror at et apparat for utvalg av verdig trengende på tyrkisk jord ville være ukorrupt?

Samtidig skal EU betale Tyrkia seks milliarder euro og gi tyrkerne visumfritak. I bytte får man løfter om migrasjonskontroll som kan vise seg å være tomme. Slik risikerer avtalen å gi Tyrkia alle fordelene og EU alle ulempene.

Om Hollande ender med å sette foten ned for dette, er det en god ting. Enda bedre er det om mer ansvarlige krefter enn Merkel meisler ut den plan B som Tysklands statsminister standhaftig erklærer at hun ikke har – jo før, jo heller.

 

Yahoo/AFP