Sakset/Fra hofta

I sin avvisning av at IS kan bekjempes med simpelthen å leve som før, poengterer Kristian Tonning Riise elegant at en slik innstilling forutsetter sikkerhet:

Kan det kanskje tenkes at det å bekjempe IS i ytterste konsekvens nettopp handler om å forsvare vår fortsatte rett til noe så trivielt som å kunne sitte trygt ute ved kafébordet en fredag ettermiddag og nyte en kopp kaffe? I så fall burde vi kanskje også innse at denne kampen krever noen flere virkemidler enn kaffe?

En helg i Roma – en by som i likhet med Washington står høyt på IS’ ønskeliste over fremtidige angrep – bærer bud om at italienske myndigheter har gjort Unge Høyre-lederens ord til handling. Etter Paris-terroren den 13. november er nærværet av politi, carabinieri og militære mye mer synlig enn før. De er tungt tilstede ved kjente landemerker, ved jernbane- og metrostasjoner og ombord i transportmidler, ikke sjelden med våpenet godt synlig. For å komme ombord på togene på Roma Termini, må man gjennom et sjekkpunkt. Tettheten av tvilsomme eksistenser der og andre steder virker lavere enn normalt.

Virkningen på undertegnede er altså nokså forskjellig fra den melankolien statsministeren føler over sikkerhetstiltakene under sitt opphold i Paris. Roma føles paradoksalt nok tryggere enn før. Stemningen er avslappet, og man glemmer at islamistene drømmer om å iscenesette et blodbad i den evige stad. På vei inn for å beskue tre verker av Caravaggio i San Luigi dei Francesi, må jeg vise frem innholdet i den lille ryggsekken min til en vakt. Det kjennes ålreit.

I sosiale medier er romerne riktignok oppmerksomme på faren, men de reagerer også med humor. En skriver at terroristene sannsynligvis ville bli sittende fast i trafikken på ringveien rundt byen, en annen at de bare skal passe seg hvis de støter på den hissige kona hans i den urbane trengselen. En tredje later som om en av de flere forkortelsene på terrororganisasjonen, er en nyinnført kommunal avgift med en viss lydlikhet med eksisterende sådanne: «Når er fristen for betaling av ISIS?»

When in Rome, do as the Romans do, lyder et kjent ordtak. Vi er alle litt romere nå.