Blant personer som kan ventes å delta ved det republikanske primærvalget i USA på nyåret, sier nesten to tredjedeler av de spurte i en meningsmåling at de støtter Donald Trumps forslag om å nekte muslimer innreise til landet. Blant samtlige potensielle velgere er oppslutningen om forslaget 37 %, skriver Bloomberg.

Trump
Donald Trump
 

I den aktuelle meningsmålingen har respondentene tatt stilling til spørsmålet både før og etter at de er blitt gjort kjent med begge siders syn på saken, uten at det i nevneverdig grad har forandret resultatene. Blant de republikanske velgerne synker oppslutningen fra 65 % til 64 % etter orienteringen.

Support for Trump’s proposal remains virtually unchanged even after voters are told both sides of the argument. On one side, they were told that “leaders from across the political spectrum have condemned this policy” as one that will make the U.S. “less safe by alienating the allies we need to fight ISIS.”

Et annet funn viser at Trump sannsynligvis tar de republikanske velgerne bedre på pulsen enn det som er allment antatt:

After being told about the idea, 37 percent of likely Republican primary voters say it makes them more likely to support the billionaire real estate mogul, while 16 percent say less and 46 percent say it has no impact.

Hva kan være grunnen til at tanken f.eks. om fremmedgjøring av – formodentlig muslimske – allierte i kampen mot ISIS, gjør så lite inntrykk på republikanerne?

Et uuttalt premiss for denne hypotesen ser ut til å være at personene det gjelder inntil nå ikke har vært fremmedgjorte. Spørsmålet er om det har hjulpet.

For selv om det begynner å bli en god stund siden 9/11, kan amerikanerne selv trekke en linje fra Fort Hood og Boston Maraton, via overfallet på politifolkene i New York, angrepet på karikaturutstillingen i Texas, samt bilterroren og senere parlamentsterroren i Canada, til San Bernardino.

USAs største avis Wall Street Journal skrev tirsdag at terrorbekjempelsen har sviktet, men at Trumps idé likevel er en dårlig antiterrorstrategi. Avisen fikk svar på tiltale i sitt eget kommentarfelt:

ok-so the couple in San Bernardino planned for a long time, and NO ONE in their community knew anything about this? Doubtful. Saying we need Muslims who are peaceful to keep their eyes open to possible radicalization of fellow Muslims seems a pipe dream, given the PEW poll saying that 25% of Muslims support violence against the US and 51% support Sharia law over US law. What do we need them to do? Help us? Why are there no anonymous tips before San Bernardino, before Paris, before the Boston Marathon bombing. Don’t think we should be counting on the Muslim community to help us here, folks.

Denne skeptiske holdningen er sannsynligvis mer utbredt blant folk flest – særlig på det republikanske grunnplanet – enn hos eliten i politikken og mediene, og det ser Trump ut til å ha fornemmet. Det er tross alt hverken Obama, avisredaktørene eller noen hissige briter som bestemmer utfallet ved urnene i 2016.

 

Bloomberg

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂