Innenriks

VG kan i dag avsløre at ansettelsen av Sigve Brekke som ny konsernsjef i Telenor var en skinnprosess. Det var aldri noen reelle konkurrenter inne i bildet. Brekke var den eneste reelle kandidaten. To kvinner med lang og solid ledererfaring i Telenor, Berit Svendsen og Hilde Tonne, ble ikke en gang intervjuet av headhunterfirmaet Egon Zehnder.

Styringsleder Svein Aaser forsikret overfor næringsminister Monica Mæland at det hadde vært en grundig prosess der flere kandidater hadde vært vurdert, både kvinner og menn. Men det var et rent falsum. De to kvinnene, som har bedre CV’er enn Sigve Brekke, ble aldri innkalt til intervju.

Ansettelsen av Brekke var avtalt spill. Dermed lurte Svein Aaser og styret regjeringen, og kan vi si: Det norske folk som ønsker at dyktige kvinner skal overta de øverste jobbene. Det klages over at det er få kvinner som orker belastningen. Her var det to kvinner som kunne og ville, men de ble aldri spurt.

Dette er et så grovt tillitsbrudd at alle styremedlemmer som var med å blåstemple Brekke, må gå.

Også Brekke må gå, for han har visst at han var håndplukket utenom prosess. Da Kapital spurte hvordan han ble utvalgt, hvem som valgte ham, nektet han å svare. Nå forstår vi hvorfor. Det var forhåndsavtalt spill.

At det så viser seg at Brekke har løyet som sin CV gjør at heller ikke Brekke kan bli sittende. Da Kapital forela ham spørsmål om han har løyet om sin CV, nektet han og innrømmet først fakta da de var ugjendrivelige.

Summen av disse to omstendighetene: Aasers manipulering og Brekkes løgn, gjør at Mæland må vise handlekraft. Her er det løgn og bedrag på mange nivåer. Norske kvinner kan ikke finne seg i å bli overkjørt på denne måten. Bakvei-måten – «noen har snakket sammen»  – er en ukultur som Norge ikke kan leve med. Det er Ap-staten på det verste og det minner stygt om korrupsjon.

Sigve Brekke

Lett å få toppjobb når det er avtalt på forhånd.