Nytt

Utenriksminister John Kerry vet ikke hvordan han skal få vist hvor dypt han forakter IS. Han vil bannlyse dem som kriminelle og bøller. Som om de verste ordene har makt til å skade.

“We are going to defeat the efforts by these nihilistic, semi criminal — not semi criminal, completely criminal, and abhorrent activities that are challenging civil life itself,” he told reporters.

Kerry sa dette under utenriksministermøtet i NATO tirsdag og onsdag. Her sa han det var mer støtte til kampen mot IS på gang, men kunne ikke være spesifikk.

Det utrolige er at NATO fortsetter å støtte Tyrkia i konfrontasjonen med Russland, selv om det er synlig for enhver at Tyrkia har sin egen agenda. NATO lovte til og med å støtte Tyrkia militært, ikke bare med ord.

Over two days of talks, the NATO diplomats have repeatedly expressed their support for Turkey after it shot down a Russian warplane last week. Ankara has steadfastly refused to apologize as Moscow has demanded. And on Tuesday, the foreign ministers pledged to send missiles and aircraft to reinforce Turkey’s air defenses along the Syrian border. In a statement, they called the situation along the border “highly unstable” and vowed to “continue developing additional NATO assurance measures, and allies are working to prepare other possible contributions.”

NATO vedtok samtidig å invitere Montenegro til å innlede forhandlinger om medlemskap. Det falt i dårlig jord hos russerne. Man kan undre seg over valget av tidspunkt for å provosere russerne.

The foreign ministers of the 28 NATO countries decided Wednesday morning to invite the tiny Balkan nation of Montenegro to begin membership talks on joining the alliance 16 years after NATO bombed the country during the Kosovo war. Moscow has said it would consider the invitation a provocation and a strategic threat, even though Montenegro, home to barely 600,000 people, lies hundreds of miles from Russia.

https://www.washingtonpost.com/world/nato-countries-to-step-up-fight-against-islamic-state/2015/12/02/874dd934-986b-11e5-aca6-1ae3be6f06d2_story.html