Statsminister Erna Solberg (H) ønsker at hele samfunnet skal mobilisere mot hatefulle ytringer. I det samme åndedraget forlanger hun at vi ikke skal snakke om oss og dem. På den måten skal det nye fellesskapet bygges. Det er bare å bøye nakken og innse at likheten mellom folkegrupper er påfallende selvom hverdagen viser oss at forskjellene kan være enorme. Er underkastelsen det ultimate målet?

Spesielt er Solberg opptatt av hatefulle ytringer mot muslimer og innvandrere. Solberg har også registrert økt antisemittisme blant annet i form av angrep. Muligens er det som i resten av Europa: Kan det være utsatte muslimer som står bak?

Statsministeren er bekymret for oppblussingen av hatefulle ytringer mot innvandrere og muslimer i kjølvannet av den store flyktningstrømmen til Norge.
– Vi skal ta godt imot flyktningene og ikke møte dem med hatefulle ytringer. Vi skal ikke snakke om oss og dem, men vi skal bli ett Norge, sa hun.

—-

Hun ba innstendig om at erklæringen måtte følges opp av konkrete tiltak og handlinger. Den jødiske minoriteten i Norge har de siste årene opplevd en sterk økning i antisemittisme, hatefulle ytringer mot seg og også angrep.

Når det gjelder hatefulle ytringer snakkes det om grupper av mennesker.  Vi skal jo alle være ett. Er det ikke med statsministerens logikk slik at én hatefull ytring treffer alle borgere? Vi skal jo som kjent ikke være oss og dem.

Direktør i stiftelsen Fritt Ord, Knut Olav Åmås, pekte på at hatefulle ytringer treffer alle slags mennesker, men at noen grupper er særlig utsatt: Kvinner og etniske og religiøse minoriteter.

abcnyheter.no