Nytt

Nylig ble en somalisk kvinne skutt av politiet i Oslo. Hun er siktet for mordforsøk på et barn. Somaliere i Oslo forteller nå om uro i det somaliske miljøet.

Det blir stilt flere spørsmål. Ikke minst er man opptatt av om politiet brukte tolk. Er vi nå kommet dit at det forventes at et utvalg av tolker skal følge politiet i tjenesten, og på den måten i best mulig grad sikre kommunikasjonen mellom forbrytere og politiet?

Politi-p-rekke

 

Mangel på tolker som kan hjelpe politiet med å kommunisere med somaliere i Oslo? Da er det bare å køe da.

Somaliere forteller om mistro til politiet og at færre vil stole på lovens lange arm. Det er en kjennsgjerning at en del frykter at kriminelle vil oftere ty til bevæpning når politiet er bevæpnet. Somaliere har en videre bekymring. Det er frykt for at sivile vil begynne å bære våpen. Det snakkes ikke spesifikt om kriminelle.

Mange somaliere føler seg nå misforstått. Hvorfor de kollektivt føler seg misforstått fordi politiet grep inn i en situasjon som ble tolket som drapsforsøk med kniv sies ikke. Er det somalisk tradisjon å vifte med kniver mot barn?

Kanskje vi alle skal være glad for at det somaliske miljøet blir fulgt opp av politiet?

 - Mange snakker om det som skjedde, de er opptatt av hendelsen, og hvordan politiet håndterte det hele. Mange skriver om dette på sosiale medier, sier Aden.

Hun tror mange opplever at det som skjedde var et uhell, men at mange synes det er urettferdig.

- Ble det brukt tolk? Var situasjonen så farlig at politiet måtte skyte? Var det virkelig barn i nærheten? Nå er vi opptatt av at sannheten kommer frem, sier hun.

—-

Aftenposten har snakket med en ung, norsksomalisk jente som er vokst opp i Norge. Hun studerer, og har kontakt med det norsksomaliske miljøet.

Hun sier det er uro i miljøet nå:

- Jeg tror dette vil føre til at færre vil stole på politiet. Mange i miljøet føler seg misforstått. De er oppgitt og sier: – Se, politiet lyver. Vi blir ikke hørt uansett.

Hun er bekymret over at politiet har fått våpen og tror at dette vil føre til at flere sivile også vil bevæpne seg.

Osloby