Nytt

Tirsdag kveld ankom 800 migranter på Stockholms sentraljernbanestasjon. De hadde blitt videresendt med tog og busser fra Malmø. Fremdeles ventes det flere tog. Mottakelsen i Stockholm er blitt bedre organisert. Politiet har sperret av perrongen slik at ikke de enslige asylbarna skal forsvinne i folkevrimmelen. I Malmø mistenker man at det er mange som aldri er blitt registrert. Det er akutt behov for tolker som snakker arabisk (det blir vel stadig enklere).

– Det vi ser är att det plötsligt kommit runt 800 personer på bara en halvtimme, säger insatschefen Peter Matilainen.

– Många är stressade efter att ha varit på flykt i över en månad.

Tågen som anlände under kvällen har varit försenade och när SvD var på plats var det fortfarande flera tåg från Malmö som väntades in. Polisen hade även personal ombord på tågen med rätt språkkunskaper som kan informera flyktingarna ombord. Enligt Matilainen är det många som vill vidare till Finland.

När flyktingströmmen på allvar nådde Stockholm förra veckan trängdes mängder av hjälporganisationer och andra frivilliga på perrongen, men när SvD tidigare idag besökte stationen måste vi visa upp våra presskort för att släppas igenom polisens avspärrning. Syftet är att Migrationsverket och de sociala myndigheterna ska kunna möta flyktingarna på ett mer organiserat sätt.

– Det var jättemånga frivilliga här i början och nästan lite kaotiskt, säger Guna Graufelds som är kommunikatör på Migrationsverket. Själv har hon varit här varje dag sedan i lördags och hjälpt till att ta emot flyktingar på tågen från Malmö.

Det har vært mange som har overnattet utenfor sentralstasjonen. Igår natt var det flere hundre som tilbrakte natten utenfor hovedinngangen.

– Det är ungefär hundra kvar. En del har vänt sig till Migrationsverket och påbörjat sin asylprocess, en del har följt med frivilligorganisationer och en del har försvunnit någonstans som inte vi känner till, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

«Försvunnit någonstans som inte vi känner till»…

 

SVD