En yezidi-kvinne som ble holdt som sex-slave av IS forteller i en ny bok at det kom tilreisende arabere og tyrkere som var ivrig etter å kjøpe ikke-muslimske kvinner som sex-slaver. Politiken.

IS reserverer kvinner for salg til arabere fra Golf-statene og Saudi-Arabia.

Det forteller 18 år gamle Jinan til AFP. Hun ble tatt til fange og solgt til to IS-krigere, en politimann og en imam.

Presset om å konvertere var stort.

»De mishandlede os og forsøgte at tvinge os til at konvertere. Nægtede vi, så blev vi tævet, lænket ude i solen og tvunget til at drikke vand med døde mus i«, siger den unge kvinde.

Hun har skrevet en bog om de mænd, der mishandlede hende.

»Det er ikke mennesker. De tænker kun på død og drab. De tager stoffer hele tiden og vil hævne sig på alt og alle. De siger, at Islamisk Stat en dag vil herske over hele verden«.

IS har satt sex-handelen i system. Det er tydelig at sex-slaver står høyt på IS’ agenda. De bruker tid og ressurser på organiseringen. Andre yezidi-kvinner som har lyktes rømme, har fortalt om et system med busser og oppbevaringssentra og auksjoner over jentene.

Men opplysningen om at også tilreisende fra Golf-statene og Tyrkia deltar, folk som kommer utenfra, er ny.

Den unge yazidi beretter i den kommende bog, hvordan terrororganisationen har sat handelen med bortførte vantro kvinder i system og at det er et marked, der har tiltrykket arabere fra de rige oliestater eller købere fra Tyrkiet. De får lov at købe slaverne.

Det betyr at sex-slaveriet også får innpass i de landene disse mennene kommer fra. I Saudi-Arabia er det kanskje ikke så oppsiktsvekkende. Men Tyrkia?

»Det er en god forretning«, overhørte den unge yazidi en af sine fangevogtere sige, da nogle af militsmedlemmerne talte om omfanget af slavehandelen.

Den er ganske direkte. Hun blev på et tidspunkt sendt ind i en festsal i Mosul, hvor flere dusin kvinder blev bedømt og handlet.

»Hende der har store bryster. Men jeg vil have en yazidi med blå øjne og lys hud. De er åbenbart de bedste. Jeg vil betale, hvad det koster«, lød en af de kommentarer, hun hørte under på markedet.

Man kan ikke la være å undres på hvor lite Vesten bryr seg om skjebnen til minoriteten i Midtøsten, enten det er kristne eller yezidier.

Selv FNs utsendinger er sjokkert.

En FN-udsending, Zainab Bangura, har konstateret, at mishandlingen og voldtægterne er afgørende for Islamisk Stat og deres tilhængere.

»Den brutale behandling af kvinder og piger er central for deres ideologi«, konkluderer hun.

Bangura ble intervjuet på CNN. Programlederen lot henne snakke og signaliserte sympati. Men det ble med det. Ingen oppfølging. Avsløringene får ingen konsekvenser. Liksom med Boko Haram og bortføringen av skolejenter.

Det burde være mulig å gjøre noen slutninger, slik at man fikk ideologien og overgrepene klart for seg. Det finnes selvsagt en sammenheng mellom Boko Haram og IS behandling av kvinner.

Men det skjer ikke.

Hvorfor bryr ikke verden seg?

 

slave-market-isis

Markedsdag

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.