Nytt

Asylmottaket i Arboga, hvor mannen som har tilstått dobbeltdrapet på IKEA i Västerås bodde, er blitt evakuert for beboere etter to funn av brannfarlig væske rett i nærheten fredag kveld. Politiet, som mistenker at væsken skulle brukes til attentatformål og etterforsker saken som forberedelse til mordbrann, rykket ut etter et tips om at det var blitt plassert bomber på stedet.

Dagen i forveien hadde demonstranter gitt uttrykk for sin misnøye med nærværet av mottaket:

Under torsdagen var det oroligheter utanför asylboendet när ett tiotal personer demonstrerade, skriver Sveriges Radio, SR.

– De hade med sig plakat, skrek i en megafon och kastade ägg. De var arga och skrek att vi inte är välkomna till Sverige längre, säger Mike, en av de boende till SR.

Enligt lokaltidningen Bärgslagsbladet höll demonstranterna banderoller kopplade till en högerextrem ungdomsorganisation. Det är i nuläget okänt om det finns något samband mellan demonstrationen och med det hittade föremålet.

Det var brann i asylmottaket i Arboga også i januar 2012, og som Sydsvenskan skrev i oktober samme år i forbindelse med hærverk og mishandling av en beboer, kunne det ikke utelukkes at brannen var påsatt.

Dynamikken bringer ellers tankene hen på lignende opptrinn i Italia, hvor asylanter av hensyn til sin egen sikkerhet ved noen anledninger er blitt flyttet fra et sted til et annet etter demonstrasjoner fra lokalbefolkningens side, hvor det også har forekommet tilrop med trusler om ildspåsettelse. Og i Tyskland har jo nettopp det ved tallrike anledninger blitt virkelighet.

Det er ikke noe godt tegn for demokratiet hvis det sprer seg en simultan forståelse av a) at trusler om vold virker, og b) at det både virker mot sin hensikt og koster for mye personlig å diskutere ting. Disse reaksjonsformene begynner altså å danne et mønster, og en må konstatere at demokratiets forvaltere høster som de har sådd – uten at det på noen som helst måte fritar kriminelle for ansvar.

 

Aftonbladet