Nytt

Kos har 30 000 innbyggere. Turister er de vant med å betjene. Nå oppholder 7000 flyktninger/migranter seg på øya. Situasjonen er spent. Hundrevis av protesterende migranter ville ha fortgang  i registreringen og blokkerte hovedveien mens de ropte «vi vil ha papirer, vi vil spise».

2B45642F00000578-3193541-image-a-50_1439291363310

150 ankom i løpet av et par timer. Hva bringer fremtiden?

Det er svært spent på Kos, og tirsdag advarte den greske øyas ordfører Giorgos Kiritsis om at situasjonen kunne komme til å utvikle seg til et «blodbad». Ordføreren sier til det greske nyhetsbyrået ANA at hele 7.000 migranter har kommet i land på ferieøya, som har en befolkning på bare 30.000.

Sammenstøtet tirsdag skjedde dagen etter at en gresk politibetjent på Kos ble suspendert etter å ha trukket en kniv og gitt en migrant en ørefik. En politikilde sier til nyhetsbyrået AFP at tirsdagens sammenstøt oppsto fordi migrantene forsøkte å kjempe seg inn til en politibod for å få dokumentasjonspapirer. Politiet ville på sin side registrere dem inne på stadionet.

Kos er blant en rekke greske øyer som har opplevd en kraftig økning i strømmen av flyktninger, asylsøkere og ulovlige innvandrere i sommer.

 

2B4508FA00000578-3193541-image-a-3_1439289327879

Politiet brukte brannslukningsapparater for å spre mengden.

På øya Lebos er situasjonen likedan. Omtrent 70% av de ankomne migrantene sier de kommer fra Syria. Det er selvfølgelig ikke Hellas som er målet for reisen. Noen vil lenger nord – til Norge, for eksempel.

Mukhtar, a Somali migrant who arrived further north, on the island of Lesbos, said he had made his way to Greece in an effort to get to Norway where his family lives.

‘I haven’t seen my family for 20 years,’ said Mukhtar, who would only give his first name, in Mytilene, the island’s capital. ‘I want to see my family.’

Han er en av de 124.000 migantene som har kommet til de greske øyene med båt i løpet av årets første syv måneder. En økning på formidable 750% fra ifjor, ifølge FNs flyktningeråd.

Aftenposten (artikkelen er uten kommentarfelt)  Daily Mail