Sakset/Fra hofta

Salman Rushdie har gitt et intervju til L’Express der han trekker en linje fra Sataniske vers og angrepet på Charlie Hebdo. – Idag ville ingen forsvart meg, sier Rushdie.

Vesten gir etter for frykten, men kaller det anstendighet.

”Mere end 25 år efter ”De sataniske vers” ser det ud til, at vi har draget de forkerte konklusioner. I stedet for at udlede, at vi skal stå fast mod disse angreb mod ytringsfriheden, er det blevet til at vi skal dysse dem ned med kompromisser og afkald,” siger Salman Rushdie i et interview med det franske tidsskrift l’Express.

”Man kan kalde det politisk korrekthed. Men det, ingen taler om, er angsten. Mennesker bliver dræbt, og bomber og kalashnikovs har ændret debatten. Angsten har forklædt sig som respekt,” siger Salman Rudshdie, som i 1989 selv blev offer for en fatwa, en dødsdom udsted af den iranske ayatollah Khomeinei, efter offentliggørelsen af romanen ”De sataniske vers”.

De anstendige kvier seg heller ikke for å gå til angrep på de som kritiserer eller våger å bryte med islamistenes grenser, selv om det de gjør er å ta parti for aggressorene.

”Jeg har skrevet i mine erindringer, at affæren omkring De sataniske vers var de første toner i den makabre symfoni, som nu spilles i fuld længde. Og allerede dengang forsøgte man at marginalisere mig ved at beskrive min skæbne som noget sjældent. Mine tilhængere sagde, at jeg var den eneste, der blev udsat for dette. Mine modstandere sagde, at mine skriverier ikke fortjente at blive beskyttet af ytringsfriheden. Men masser af forfattere udsættes for denne vold i lande som Iran eller Saudi Arabien. At sige denne sandhed er ikke et angreb på islam,” siger Salman Rusdie, der opfordrer til at gøre op med begrebet islamofobi.

Det er kristeligtdagblad.dk som har oversatt deler av intervjuet. Rushdie kan ikke akseptere at kritikk av ekstremisme er noe angrep på islam. Det er tvertom et forsvar, mener han.