Nytt

Dramatikeren Hassan Preisler og instruktør Moqi Simon Trolin fik ideen om at markere 30 år siden udgivelsen af  «De Sataniske Vers» ved at sætte op en dramatiseret version på den danske nationalscene. Det Kongelige Teater tændte på ideen og fik ja af Salman Rushdies mægtige agent, Adrew Wylie.

Men efter et halvt år ombestemmer teatret sig. Nu vil de ligevel ikke. Preisler og Trolin er ikke bare skuffet, de er vrede. De kender stanken af frygt lang vej.

Det lyder bare ikke overbevisende at teatret pludselig skifter mening.

Skuespilchef Morten Kirkskov kaldte det en brilliant idé at gøre teater af romanen som blev den første store prøvesten mellem et totalitært islam og vestlig ytringsfrihed. Rushdie måtte leve i dækning i flere år efter ayatollah Khomeinis fatwa. Kun i USA kan ha leve nogenlunde frit.

Mange politikere skammet sig ud ved at undlade at backe Rushdie. Den gang, i 1989 var det forfattere og skribenter der solidariserede sig med Rushdie. Men med karikaturstriden i 2005/2006 var det anderledes: Nu forsvarede medierne og kulturarbejdere at vi måtte vise hensyn og ytringsansvar.

Ytringsansvar blev også tolket som hensyn til egne medarbejdere. Risiko er et relativt begreb. Hvor meget er ytringsfriheten verdt? Ikke så meget ifølge Det Kongelige Teater.

Preisler tror ikke på begrundelsene teatret gir om at de har andre roman-projekter på gang:

– Frygt! Kort og godt frygt. Jeg kender min branche ud og ind. I Danmark er kulturlivet defineret af kunstnernes angst for udstødelse, og at vi dermed kunne blive frataget vores position og vores penge, siger han ifølge Radio24syv.

Når ikke en stor institution som Det Kongelige Teater tør, hvem så?

Til slutt blir ytringsfrihed noget som kun kan foregå bak metertykke vægge og under munningen av maskingevær.

– Frygt! Kort og godt frygt. Jeg kender min branche ud og ind. I Danmark er kulturlivet defineret af kunstnernes angst for udstødelse, og at vi dermed kunne blive frataget vores position og vores penge, siger han ifølge Radio24syv.

Billede: Ayatollah Khomeini er død, men hans fatwa virker fra det hinsidige og får Det Kongelige Teater til at bøje sig.

omslag.De-Sataniske-Vers.png_1927633649