Feature

Bænk med armlæn så man ikke kan ligge på den. (Foto: Produktfoto fra TOMATdesign aps by Tengler)Før i tiden var mange bænke i USA’s sydstater og i Sydafrika under apartheid forbeholdt hvide. Teksten whites only / Europeans only refererede til, at sorte og farvede ikke måtte sidde på bænkene. I dag er ideen om bænke tiltænkt en udvalgt race kørt på historiens mødding.

Men de seneste år er der blevet introduceret en ny type bænke, der i deres design er rettet direkte imod hjemløse. To armlæn midt på bænken gør det umuligt at sove på disse bænke. Ovenover ses et eksempel på asocialt bænkdesign til DSB udtænkt af den danske tegnestue Holst & Tengler.

Den hjemløse er 10’ernes sorte.

Europeans only bænken er kommet på museum i Sydafrika. Den opfattes som et levn fra apartheid. Men i vesten har den hjemløse overtaget den sortes og den farvedes rolle. I dag er det den hjemløse, der er uønsket på byens bænke.

Førstekandidat for De Grønne i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg skriver indignert om samme type benker i Oslo:
Bilder av pigger, «pinebenker» og andre frastøtende installasjoner har vakt mye sinne. Folk ønsker seg ikke en striglet by som bokstavelig talt har piggene ute mot de svakeste.

Les også

-
-
-
-
-
-

Les også