Kommentar

IS hyller København-terroristen Omar el-Hussain i siste utgave av sitt glansede magasin Dabiq, i tillegg til en rekke andre som har utøvd terror mot sivile vestlige: Massakren på strendene i Tunisia, halshoggingen av en franskmann ved Lyon.

En interessant detalj er at Islamsk Stat benytter termen «riddere» som sine krigere, det samme som Breivik.

Mens vestlige er opptatt av at terroristene som hevder å handle på vegne av IS, ikke har noen direkte forbindelse til IS, kan IS i ettertid bruke dem i sin propaganda. Vestlige myndigheter og medier synes ikke å forstå hvordan IS opererer, hvordan de bruker mediene til sin command-and-control. Dvs medienes dekning bidrar til rekruttering. Det spiller ingen rolle om jihadistene handler på på eget eller andres initiativ. IS tar æren i ettertid. Det er dessuten alltid tråder og en connection hvis man graver som i tilfellet Amedy Coulibaly, en av dem IS hyller og tar til inntekt for seg.

 

 

coulibaly

foto:  Coulibaly var i Madrid i tre danger, like før aksjonen i Paris. Amedy Coulibaly, the French Islamist who shot dead a policewoman in Paris on January eight and killed four hostages in a kosher supermarket on the eastern side of the French capital the following day, was in the Spanish capital December 30 to January 2, Barcelona-based daily La Vanguardia said Thursday. Haaretz.com.

Berlingske har talt med norske Thomas Hegghammar og danske Thomas Elkjær og begge er opptatt av å understreke at IS tar æren for aksjoner de ikke har hatt noen innflytelse over.

»De er kendt for at tage æren for alt, uanset om der har været et link eller kommunikation forud for angrebet. Deres talsmand sagde i december, at man bare kunne gå i aktion på egen hånd uden at tjekke med dem først. Og eksempelvis tog de æren for Charlie Hebdo-angrebet, indtil al Qaeda i Yemen satte dem på plads,« siger Thomas Hegghammer.

Men det er ikke poenget. Poenget er at det funker for IS: De utstråler makt og får mediene til å være megafoner for seg. Så lenge mediene fortsetter å spille en passiv rolle, vil dette fortsette. Mediene og politikere aksepterer definisjoner av islamsk ekstremisme som viser at de er mest opptatt av å vise hensyn til mainstream-muslimer. Det signaliserer svakhet.

Det er ifølge forskerne velkendt, at IS forsøger at aktivere såkaldt »enlige ulve« i Vesten. Fordelen er, at de angreb oftest er mere skjult for efterretningstjenester, og at man ikke behøver at rejse helt til Syrien for at blive oplært. Ulempen er, at angrebene bliver mere upræcise:

»De får ikke træning i, hvordan man udfører angrebet og heller ikke instruktion i, hvad der er det bedste mål. Det bliver mindre professionelt udført,« uddyber seniorforsker Thomas Hegghammer.

Dette avsnittet reflekterer den forvirring som preger medier og forskere. «Ulempe» for hvem? Er Hegghammer bekymret for at angrepene ikke blir profesjonelt utført? Det er absurd identifikasjon med aggressor.

omar-abdel-hamid-el-hussein

Foto: Overvåkingskamera har fanget Omar Abdel Hamid el-Hussein som sykler ned ad Købmagergade mellom terrorangrepene i København 14. februar.

Poenget er at denne selvtekts-jihadismen gjør at vestlig etterretning og politi må være på alerten hele tiden. Det sliter på dem. Det gjør også at de må slå til tidligere enn før. De tør ikke vente og se.

Umiddelbart etter 9/11 var myndighetene redd for nye angrep og tok flere i varetekt som et forebyggende tiltak. Etterhvert gikk man over til overvåking for å samle informasjon.

Nå er taktikken endret. De «ville» angrepene som sist i Chattanooga, gjør at politiet ikke tør vente, skriver New York Times.

In recent months, the F.B.I. has apprehended people suspected of being Islamic State sympathizers soon after they came onto the government’s radar. The F.B.I. has arrested and charged at least 25 people in the past three months with having ties to the Islamic State or other terrorist groups, compared with 20 people arrested over the previous year, according to court records.

Tiden det går fra man får et tips eller man registrerer noe, til det kan skjer en terrorhandling er mye kortere. Man har så få «clues» at man ikke tør vente.

“It’s like in old cartoons where you would have a stick of dynamite and a long fuse, except now the fuse is much shorter — the flash to bang is much faster,” John P. Carlin, the assistant attorney general for national security, said in an interview.

Noen innen politiet er ikke fornøyd med handlingsmåten, men FBI-sjefen forsvarte den: De kan ikke ta sjanse på å komme for sent.

One senior law enforcement official said that “if moving quickly stops an attack but hurts our prosecutions, then that’s the price you have to pay to prevent violence.” The official spoke on condition of anonymity because he was not authorized to publicly discuss national security matters.

Men dette er også en måte IS kan bryte ned selvtilliten og tilliten til rettssikkerheten i vestlige land. Hvis politiet blir tvunget til å være på alerten hele tiden, vil det være en war of attrition, en utmattelseskrig.

Kritikere sier at volden ikke er av større omfang enn det som skjer ved vanlig kriminalitet. F.eks gikk en mann inn i en kinosal i Lafayette og skjøt to mennesker for en uke siden.

Men terror har et ideologisk formål, den virker annerledes. Det ser kritikerne bort fra.

At gjerningsmennene er psykisk ustabile spiller ingen rolle for IS. Det er faktisk en bonus for dem: Alt som skader Vesten er av det gode.

An event this spring in Boston illustrates how the authorities now react faster to potential violence, Mr. Comey said.

In May, counterterrorism investigators began surveillance of Usaamah Abdullah Rahim, a 26-year-old man who been in touch with the Islamic State online. The authorities said they believed that while he was planning to stage an attack, he was not an imminent threat. But, Mr. Comey said that Mr. Rahim “woke up on the morning of June the 2nd and said, ‘You know what, I think today is the day,’ and just went to kill people.”

Specifically, F.B.I. agents, who were tapping Mr. Rahim’s phone, heard him say on June 2 that he planned to behead a police officer. When they tried to apprehend him, he pulled out a knife and the agents fatally shot him.

Forskere som Hegghammer og Elkjør anlegger rasjonelle premisser på et fenomen som styres av en helt annen rasjonalitet. Det synes som om de ikke kan ta inn over seg at noen har erklært Vesten krig.

I stedet sier Hegghammer:

Propagandamagasinet Dabiq er uden tvivl en IS-produktion, siger han. Akkurat som videoer, der viser, hvordan krigere skærer hovedet af deres ofre. Propagandamaterialet spreder sig viralt på de sociale medier som Facebook og Twitter. Og selv om man forsøger at tage kampen op med bevægelsens budskaber, har Islamisk Stat indtil videre vundet, lyder vurderingen fra Hegghammer.

Det er en merkelig defaitistisk konklusjon. Hvis Vesten taper er det fordi forskere som Hegghammer anvender premisser som nekter å se krigen for hva den er.

Eller for å sitere Konfutse (551-479 fvt.):

“Den der antager fjendens sprogbrug har allerede tabt.”

http://www.b.dk/nationalt/islamisk-stat-bruger-dansk-terrorist-i-hvervekampagne