Sakset/Fra hofta

Gudleiv Forr, en nestor blant Dagbladets kommentatorer, anmelder en ny bok om Olav Hellige om tiden etter at han kom hjem fra åtte år i utlandet. Olav Digre som han ble kalt, drev erobringstokt, og gikk hardt frem.

Men det holder ikke å beskrive en tid som var helt annerledes enn vår. Forr har behov for å vise at Olav var ond og for virkelig å dra Norges evige konge ned i søla må Forr sammenligne ham med IS.

Olav røvet i vilden sky, etterlot seg mange ruiner og ødelagte kulturskatter, enker, foreldreløse barn, foreldre som mistet sine barn og en hærskare av invalider fra brutale overfall i Sverige, Finland, Danmark, England, Normandie og andre deler av Frankrike, og i Portugal og Spania.

Olav gjorde som IS-soldatene i dag, og ville opplagt ha blitt stilt for Den internasjonale straffedomstolen i Haag for brudd på menneskerettighetene og forbrytelser mot menneskeheten. Få ville ha tenkt på å helligkåre denne karen.

Man er fristet til å psykoanalysere Forr: For virkelig å nedgjøre kristningen av Norge må Forr sammenligne Olav Digre med den verste terrororganisasjon verden har sett siden nazistene herjet.

Hvor befinner Forr seg mentalt når han tror en slik sammenligning er relevant? Hva er poenget med å legge Nürnbergdomstolens premisser til grunn i vurderingen av kong Olav? Olav er begynnelsen på innføring av kristenretten i Norge. Det er begynnelsen på den prosess som Nürnberg er et resultat av. Det er langt mellom dem, men det finnes en sammenheng.

Forr velger heller å spidde Olav med IS og Nürnberg.

Det er ingenting igjen av Dagbladet.

 

Artikkelen er bak en betalingsmur. Desken synes sammenligngen var et godt poeng og hevet det.

Olav den hellige gjorde som IS-soldatene i dag

Det er i år 1000 år siden Olav Haraldsson kom hjem til Norge etter åtte år på «dannelsesreise» i Europa. Den seinere «hellige» var en brutal kriger allerede som barn, skriver Gudleiv Forr.

Les også

-
-
-
-
-