Nytt

USA og fem andre land i den såkalte P5+1-gruppen har nådd frem til enighet med Iran om å legge begrensninger på Irans atomprogram i ti år, mot at sanksjonene oppheves.

iran.umin.javad.zarif

Foto: Irans utenriksminister Javad Zarif fikk en ekstatisk velkomst forrige gang det ble kunngjort at en avtale var inngått. Han får neppe noen mindre denne gang.

Forhandlingene har strukket ut og fristen skjøvet på tre ganger. Tirsdag er en ny siste frist. Men nå sier partene at avtalen er i boks. Den omfatter 100 sider, og bare det å koordinere at den engelske og persiske samsvarer, har tatt tid. Denne gang skal det ikke sies en ting i Teheran og noe annet i Washington.

Fordi Obama overskred siste frist vil Kongressen få 60 dager på seg til å vurdere avtalen. Obama har satset hele sin prestisje på en avtale. Hvor store innrømmelser har han gjort?

Iran deltar i en dødelig kamp mot sunni-jihad, som er både en klassisk maktkamp og en sekterisk krig. Obama har gitt inntrykk av at Iran kan spille en konstruktiv stabiliserende rolle i Midtøsten. Flere kritikere mener han ikke forstår karakteren til regimet i Iran. Det er totalitært-religiøst.

Så sent som fredag sa den øverste leder Ali Khamenei at kampen mot USA fortsetter. Det har ikke vært noen signaler fra Teheran som tyder på en annen kurs.

En skokk av kritikere vil kaste seg over avtalen så fort den er kjent. Ikke minst Israel er kritisk.

nytimes.com