Nytt

En bosnier på 26 år gikk amok i gatene i Graz i Østerrike lørdag. Tre mennesker ble drept og 34 såret, hvorav flere alvorlig.

I rasende fart kjørte mannen inn i gågatene og pløyde ned folk. Da bilen stanset, hoppet han ut med en lang kniv og gikk løs på folk. Blodet fløt i gatene, forteller øyenvitner. Selv de som ikke ble skadet fikk sjokk.

Såvel politi som bymyndigheter insisterte på at mannen er sinnslidende og at det ikke finnes politiske eller religiøse motiv. Det virker som man har panikk for at det skal være jihad.  Det har vært flere tilfeller i Israel, Canada og Frankrike der bil er brukt som våpen mot sivile, med jihad-motiv. Man frykter copy-cat-effekten og at folk skal bli oppskaket.

Die Presse skriver:

Nur wenige Minuten später wurde der Amokfahrer, ein Österreicher mit bosnischen Wurzeln, direkt vor der Polizeistation Herrengasse praktisch widerstandslos festgenommen. Das Tatmotiv ist noch unklar – einen Zusammenhang mit Terrorismus schließt die Polizei aber dezidiert aus. Der Mann leide an einer Psychose – und wurde bereits am 28.?Mai von der Polizei wegen häuslicher Gewalt von seiner Familie weggewiesen, teilte die Polizei am Nachmittag mit. Der Mann, von Beruf Kraftfahrer, sei verheiratet und habe zwei Kinder.

Politiet kunne kanskje vært mer reserverte. Psykisk lidelse og jihad er ingen ukjent kombinasjon.

Mannen ble bortvist av hjemmet pga vold i slutten av mai. Han var gift og har to barn.

Det kommer nok flere detaljer etterhvert. Modus operandi er svært likt det vi har sett av jihadister i andre land, med kniv.

 

http://diepresse.com/home/panorama/oesterreich/4759049/Amokfahrt_Graz-traegt-Trauer?_vl_backlink=/home/index.do