Nytt

Nyhetsstrømmen om IS går ikke i sitt vante spor. Det kommer frem ting som peker mot at vi bare har sett begynnelsen.

Richard Haas fra Council on Foreign Relations var gjest hos GPS-Fareed Zakaria sammen med redaktør for Foreign Policy Dan Rathkopf. De skulle vudere Obamas beslutning om å øke antall rådgivere/instruktører i Irak med 450, slik at det i alt befinner 3.550 amerikanske soldater i Irak. Var dette klokt eller ikke?

Rothkop mente det var riktig, men for lite. Haas sa det var et skritt på veien som vil føre til flere skritt, og ingen av dem kommer til å føre frem. USA har vært der før, mange ganger. Nå måtte man forsøke noe nytt, eller holde seg unna. Hva kunne det være? Haas sa Iran har så stor innflytelse over shiaene at det kan USA bare glemme. I stedet skulle USA deale direkte med kurderne og sunnistammer i Irak. Han snakket helt åpent om ønskeligheten av et Kurdistan.

Mange ser at det kan bli en av de få positive utfallene av dagens kriger.

Ellers mente Haas at det vi ser nå bare er et forspill. Det kommer til å bli mye verre.

Han sa én ting som burde få folk til å spisse ører: IS kommer ikke til å stanse eller si seg fornøyd med Irak og Syria. De kommer til å forsøke seg på Saudi-Arabia. Det er helt usannsynlig at en bevegelse som ser på seg selv som et kalifat ikke vil ha som mål å erobre landet med de to helligste stedene.

Kong Salman har kastet seg ut i et eventyr i Jemen som vi ikke vet utgangen på. Hans sønn, forsvarsministeren, er uerfaren og dristig.

Det er som om uttalelsene er så far out at Zakaria ikke klarer forholde seg til dem. TV-vertene har sluppet opp for begreper, og skulle de forsøke å ta inn nye vil det måtte gjøre noe med hele måten de rapporterer nyheter på. Det klarer de foreløpig ikke.