Nytt

Etter å ha fått tenkt seg om sier historikeren Bent Jensen at han kommer til å anke kjennelsen i dansk høyesterett, som ga hans motpart Jørgen Dragsdahl medhold, til Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Fejden mellem koldkrigshistorikeren Bent Jensen og journalist Jørgen Dragsdahl fandt godt nok sin afslutning i Højesteret onsdag med en klar sejr til Dragsdahl, men den afgørelse er Bent Jensen altså nu rede til at bringe foran Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg.

»Sagen bliver bragt videre,« fastslår han.

»Jeg kan forsikre om, at jeg aldrig nogensinde lægger mig ned, så længe jeg er fysisk i stand til at stå op.«

Jørgen Dragsdahl siger, at han er »bedøvende ligeglad« med beslutningen, men kalder nyheden for hyklerisk.

»Jeg anser det for at være politisk teater fra en ekstremistisk fløj i dansk politik. Se på Bent Jensen og hans opbakning. De folk har ikke bestilt andet end at angribe EU og menneskerettighedserklæringer og alt sådan noget, og nu går de videre. Det er da ynkeligt – for ikke at sige patetisk,« siger han.

»De er nødt til at fortsætte det her, for ellers er de nødt til at indrømme deres løgne.«

Jensen er ikke redd for at saksområdet er utenfor domstolens kompetansefelt:

Det er blandt andet tidligere afgørelser i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, der har overbevist historikeren og hans advokat, Karoly Németh, om, at sagen skal bringes videre.

»Domstolen har taget en række sager op, som minder meget om denne her. Blandt andet sager om professionelle historikere i Polen og Ungarn, som har skrevet om opgøret oven på Den Kolde Krig, og som er blevet frikendt,« siger Bent Jensen.

Saken har versert for domstolene i ni år og er en av de lengste injuriesaker i dansk rettshistorie. Men utfallet er av stor betydning, for politikken og historieskrivningen: Var det slik at flere dansker gikk sovjeternes ærende, slik Jensen hevder i sitt tobindsverk. I ettertid har det vist at heller ikke PET ønsker å få deres historier frem i lyset. Slik trekkes et glemselens slør over et viktig kapittel i dansk historie.

 

http://www.b.dk/nationalt/bent-jensen-vil-bringe-kgb-sagen-videre-til-strasbourg

Les også

-
-
-
-
-
-