Innenriks

Amerikanske medier har ikke trykket Charlie Hebdo-karikaturene. Selv Fox News var tilbakeholdende. Sprer det seg en allergi mot alt som er kontroversielt, fordi det potensielt kan gi dårlig reklame? Slik ser det ut.

Men korrektheten utløser en motreaksjon. Den kan også få økonomiske konsekvenser.

Vebjørn-Selbekk-2-e1384987165930

Redaktør for Dagen, Vebjørn Selbekk, ble sist uke nektet adgang til Thank God it’s Friday i Oslo. Restauranten ønsket ikke å bli «forbundet med en kontroversiell sak». Det er en policy med store konsekvenser for enkeltmennesker. De skal altså oppleve personlig utstøtelse i sitt private liv. Et ganske alvorlig skritt.

Dagens Næringsliv har snakket med direktør Rajko Mink i TGFs norske avdeling som presterer å si at avslaget ikke har noe med «temaet» å gjøre. – Vi har en generell regel, sier han til DN.

Igår ble det allerede tatt til orde for boikott av TGF på Facebook. Har ikke TGF tatt det med i beregningen? Folk finner seg ikke i en gjeninnføring av at noen gjøres til spedalske i det offentlige rom som en restaurant er.

Muppet-Miss-Piggy-poses-during-photocall-promoting-movie-The-Muppets-in-Berlin

Je suis porc

Elmar Krekeler skriver indignert og morsomt om siste omdreining på rensingskarusellen: Oxford University Press’ henstilling til forfattere om å rense lærebøker og barnebøker ment for et internasjonalt publikum for bilder eller omtale av svin og pølser. På tide å si Je suis porc, jeg er et svin, skriver Krekeler.

Hva er det som holder på å skje? OUP er verdens største universitetsforlag og sannsynligvis det eldste, grunnlagt i 1586. Hvorfor skal man frivillig begynne å rense litteraturen for henvisninger til svin? Hvor stanser det? Når skal man begynne å filtrere innholdet? Hvis man virkelig skal unngå støtende temaer, vil vel også fakta kunne være støtende?

OUP har alt i ryggen: Tradisjon og god økonomi, likevel velger forlaget frivillig å gi avkall på ytringsfrihet:

Dass ausgerechnet von hier die nächste Eskalationsstufe der freiwilligen Selbstaufgabe des abendländischen Denkens ausgeht, des galoppierenden Schwachsinns, war deswegen nicht zu erwarten. Geht sie aber. Und es geht um Schweine.

(økonomien er så sikker at) – man nettopp fra dette hold ikke ville forventet neste eskalasjonstrinn i den frivillig selvoppgivelse av vesterlands tenkning, det galopperende «svaksinn». Men det gjør man altså. Og det handler om svin.

Kanskje en tysk skribent forstår dybden i dette knefall bedre enn et transnasjonalt storforlag med angelsaksisk bakgrunn?

Selv muslimske parlamentsmedlemmer har vanskelig for å forstå OUP. Jødiske talsmenn sier at jøder ikke skal spise svin, men det er ikke noe forbud mot å se bilder av svin eller lese om dem.

Twitter kan koste jobben

cnn.jim.clancy

 

foto: Jim Clancy er ute

En av CNNs mest erfarne ankermenn, Jim Clancy, har sagt opp etter at han havnet i en twitter-krangel hvor han skal ha kommet skjev ut. Det er vanskelig å få forstand av historien. Det hele begynte med at Clancy 7. januar sa at Charlie Hebdo ikke hånet profeten, men måten noen har misbrukt ham på.

On Jan. 7, Clancy posted a tweet arguing that the cartoons posted by the French satirical newspaper Charlie Hebdo, which was attacked last week by Islamist gunmen who killed 12, did not mock the Muslim prophet Muhammad.

“The cartoons NEVER mocked the Prophet,” he wrote. “They mocked how the COWARDS tried to distort his word. Pay attention.”

Challenged on the accuracy of the statement by Oren Kessler, a deputy director of research at the Foundation for Defense of Democracies, Clancy tweeted, “Hasbara?,” a Hebrew term used to describe public relations efforts by the Israeli government.

In the ensuing debate, Clancy argued that “Pro-Israel voice [sic] try to convince us that cartoonists were really anti Muslim” and accused a pair of Twitter accounts of being part of a public relations campaign for Israel. One of those accounts, called Jews Making News, is an anti-Semitic account “Dedicated to fingering #Jewish main players & their minions in news stories.”

Clancy later told the Twitter account for Human Rights News, “You and the Hasbara team need to pick on some cripple at the edge of the herd.”

Jay Ruderman, head of the Ruderman Family Foundation, which is dedicated to advocacy and inclusion for the disabled, demanded an apology from Clancy and CNN. Ruderman said the use of the term “cripple” was insensitive.

Det virker som visse ord utløser allergireaksjoner, i dette tilfelle ordet hasbara og invalid. Vi får en allergisk offentlighet, som krever stadig nye ofre.

Clancy hadde arbeidet i CNN i 34 år.

 

http://www.welt.de/kultur/article136574964/Miss-Piggy-auf-dem-Altar-der-Korrektheit-geopfert.html

http://www.jpost.com/International/CNNs-Jim-Clancy-resigns-after-controversial-Israel-tweets-388022?amp