Innenriks

AUF og deres høyst tvilsomme vervekampanjer er en av de sakene som jevnlig dukker opp i media. Nå er Ronja (13) blitt vervet av AUF.
Ronja Haugan og hennes venninne ble stoppet på gaten av en jente fra AUF.

– Hun sa at de jobbet med å få billigere buss og gratis skolebøker, og jo flere medlemmer de får, jo enklere blir det å få til. Vi ville også gjerne ha billigere buss og gratis bøker, så vi sa ja til å bli vervet. Vi fortalte også hvor gamle vi var, forteller Ronja Haugan.

Jentene betalte ti kroner hver, og vips, så var de AUF-ere.

Fredriksstad Blad fortalte i går om en 12 år gammel jente som ble vervet av AUF. «De spurte om jeg hadde lyst til å sove litt lenger om morgenen ved å få senere skolestart», forklarte 12-åringen da hun kom hjem fra byturen som AUF-medlem. Også her reagerte foreldrene på vervingen.

Dagens AUF-ere har i alle fall lært at de faktisk må verve noen for å øke medlemstallet. Selv om nye medlemmer er barn ned i 12-årsalderen, så mener muligens AUF det er bedre å verve barn enn å bli tatt for den form for medlemsjuks som de drev med for tretti år siden. På slutten av 1980-tallet endte AUFs medlemsjuks i rettssalen.
I AUF-skandalen fra 1988 ble fire AUF-ere funnet skyldig i grovt bedrageri og forsøk på grovt bedrageri.

Anders Hornslien (daværende stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet) var den mest profilerte av de fire. Han forsvant etter hvert ut av politikken, men flere av dem som ble trukket inn i skandalen, har i ettertid gjort karriere innen Arbeiderpartiet og/eller fått statlige direktørstillinger.

Bedrageriet ble utført ved at AUF «forskuddsbetalte» kontingenten til personer de mente hadde interesse av å bli eller forbli medlem av AUF, enda disse ikke hadde uttrykt ønske om å være medlem. Elgsaas fortalte i retten at han kjente seg pressa av Trond Giske og Rita Ottervik til å fortsette med denne praksisen, som hadde pågått i årevis. Hornslien forklarte at Trond Giske og Turid Birkeland hadde pressa Oslo AUF til å holde medlemstallet kunstig høyt, og at Arbeiderpartiet sentralt kunne be AUF Oslo om å skjerpe seg dersom de mente medlemstallet var for lavt. Jens Stoltenberg og Turid Birkeland uttalte at de kjente til «forskutteringen», men Stoltenberg nekta for dette i retten. Øystein Mæland, Thorbjørn Jagland og Anniken Huitfeldt innrømte også at medlemstallet var kunstig høyt. Huitfeldt fortalte at hun hadde blitt lært opp til «forskuttering» allerede da hun meldte seg inn i AUF.

Haakon Lie hadde rett på så mange måter, Arbeiderpartiet er «faen ingen søndagsskole».