Nytt

Syriske Mohammad Alhaj Saleh (61) fikk den medisinske hjelpeorganisasjonen NORWAC til å gå inn og støtte et sykehus i byen Tell Abiad nord i Syria. Hver måned utbetales 250.000 via UD. Men for ni måneder siden rykket IS inn i byen, og nå behandler sykehuset primært IS-krigere.

Fighters of  al-Qaeda linked Islamic State of Iraq and the Levant parade at Syrian town of Tel Abyad

Bildet: IS-krigere rykker inn i Tell Abiad.

– Hjelpen må stanses, sier Mohammad Alhaj Saleh. Han har nettopp kommet tilbake fra grenseområdet.

– De kontrollerer alt egentlig. De kontrollerer sykehuset, og de bruker det for sin egen fordel. Slik det er nå er ikke sivile prioritert. De to operasjonssalene er derfor nesten alltid opptatt med sårede IS-krigere, sier Mohammad Alhaj Saleh til NRK.

..

 

Flere kurdiske og arabiske kilder hevder at terrorgruppen nå kontrollerer hvem som kommer og går på sykehuset, og hvem som skal få behandling.

Men det spesielle er at NORWAC bestrider opplysningene. Leder Erik Fosse bestrider at IS har kontroll, og han mener at sykehuset fortsatt kan gjøre mye for lokalbefolkningen. Det mener ikke ikke Mohammad Alhaj Saleh. Ifølge ham er det ikke mange sivile tilbake, og IS bestemmer fullt og helt hvem som skal behandles.

Heller ikke Norwac ønsker å kommentere ønsket om å kutte bistanden.

Fosse har derimot tidligere sagt at Norwacs undersøkelser tyder på at påstandene om IS-kontroll over sykehuset ikke kan stemme slik de ser det.

– Våre kilder på sykehuset i Tell Abiad og våre samarbeidspartnere sier at det ikke har skjedd noen endringer i hvem som har kontroll. Det er samtidig alvorlige påstander – så vi undersøker hva som er de faktiske forholdene.

Derfor har Norwac ment det er feil å stoppe støtten til helsehjelp i dette området av Nord-Syria.

– Nå er sykehuset viktig for 200 000 – 300 000 mennesker. Hvis vi stopper støtten til sykehuset vil det få store konsekvenser, og det vil sannsynligvis øke flyktningstrømmen, har Norwac-leder Erik Fosse sagt.

Det er merkelig at NORWAC sier seg uenig med Alhaj Saleh. Han representerer folk som er lokalkjente i området. Hvilke samarbeidspartnere er det NORWAC har hvis de er uenig i at IS har kontroll?

Argumentet om at de hjelper sivile, stemmer heller ikke, ifølge Alhaj Saleh.

NORWAC er særlig kjent for sitt arbeid i palestinske leire i Libanon og i Gaza. Erik Fosse og Mads Gilbert har vært NORWACs ansikter utad. Gilbert ble nylig erklært persona non grata av Israel, av sikkerhetsgrunner. Det er senere kommet ut at det var fordi han har pleiet kontakt med Hamas-ledelsen.

Leder av utenrikskomiteen, Anniken Huitfeldt, ser alvorlig på opplysningene og sier det er uakseptabelt hvis norske penger går til et sykehus som IS kontrollerer.

IS-krigere

En FN-rapport beskriver i detalj hvordan sårede IS-krigere fra Kobani fraktes til det norskstøttede sykehuset i  Tell Abiad.

NRK kjenner også til at FN har god informasjon om flytting av sårede IS-krigere fra Kobani for behandling i Tell Abiad. Norwac forteller også til NRK at antallet sårede IS-krigere som kommer til sykehuset har vært ekstra stort de siste ukene.

 

Hvis IS kontrollerer byen kontrollerer de også sykehuset. At de prioriterer sine egne er helt i overensstemmelse med rapporter fra byer som Raqqa. At de:

 skal ha begått omfattende overgrep og krigsforbrytelser, ifølge blant annet FN.

er også i pakt med mønsteret som er kjent. Derfor er det ekstra spesielt at NORWAC bestrider at IS kontrollerer sykehuset.

– Ingen av organisasjonene vi samarbeider med kjenner til disse opplysningene om IS-kontroll over hvem som får behandling. Vi har også hatt telefonkontakt med ledelsen ved sykehuset de siste dagene, og de sier det ikke har vært noen endring i hvem som bestemmer der, sier Fosse.

 

Fosse bekrefter at mange IS-krigere får behandling, men sier det skjer ut fra prinsippet om likebehandling som gjelder for hele verden.

 

http://www.nrk.no/verden/_-denne-barnesoldaten-fra-is-fikk-behandling-pa-norskstottet-sykehus-1.12060531

http://www.nrk.no/verden/startet-sykehushjelpen-_-ber-ud-kutte-stotten-1.12060844

 

http://www.nrk.no/verden/startet-sykehushjelpen-_-ber-ud-kutte-stotten-1.12060844